Εξελίξεις στην επένδυση του Κατάρ

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Εξελίξεις στην επένδυση του Κατάρ


Εντός ενός μηνός αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο στελέχη από την Κρατική Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ, προκειμένου να έχουν συναντήσεις αφενός με την επιτροπή που χειρίζεται το θέμα για λογαριασμό της Κύπρου και αφετέρου με την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαυρέλλης, ανέφερε στο INBusinessNews ότι φαίνεται πως τελικά προχωρά το ζήτημα παρά τη στασιμότητα μηνών που παρατηρήθηκε. Πλέον οι δύο πλευρές είναι κοντά στην υπογραφή ανανεωμένου Μνημονίου Συνεργασίας, κάτι που θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για καταρτισμό καταστατικού της κοινής εταιρείας Κύπρου-Κατάρ.
Εάν οι δύο πλευρές τελικά συμφωνήσουν και εγγράψουν εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών το μετοχικό κεφάλαιο της νεοσυσταθείσας εταιρείας θα ανήκει εξ’ ημισείας σε Κύπρο και Κατάρ. Η Κύπρος αφενός θα έχει ως υποχρέωσή της να μεταβιβάσει στην εταιρεία το τεμάχιο γης έναντι του ξκενοδοχείου Hilton και αφετέρου του Κατάρ θα πρέπει να εμβάσει 50 εκ. ευρώ στο λογαριασμό της από κοινού συσταθείσας, εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη στην υπόθεση προκύπτει μετά από αναθεωρημένη πρόταση του Κατάρ, το οποίο απέστειλε σχετικό υπόμνημα στην Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία ζητά αλλαγή αφενός στη φύση του έργου και αφετέρου στο ύψος του ποσού που μπορεί να διαθέσει για το εν λόγω έργο. Η τιμή τέθηκε στα 50 εκ. ευρώ και η βασική πρόνοια της συμφωνίας υπαγορεύει 50%-50% εκμετάλλευση του ποσού που θα προκύψει από τις πωλήσεις των ακινήτων που θα κατασκευαστούν. Συγκεκριμένα, το Κατάρ θέλει να συγκεκριμένο ποσό μέχρι ενός σημείου, το οποίο στην ουσία θέλει να κλειδώσει και απ’ εκεί και πέρα όποιο επιπλέον ποσό προκύψει θα πάει στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πλέον το μεγάλο στοίχημα αφορά στο ποσό που θα πωληθούν οι όποιες αναπτύξεις, αφού η Κύπρος θέλει να είναι κοντά στις δικές της εκτιμήσεις για να είναι και αυξημένα τα κέρδη της.
Σημαντικά σημεία της επικείμενης, διμερούς συνάντησης που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η φύση του έργου, αφού ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί εάν το έργο θα αφορά ανέγερση ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου, πολυτελείς οικιστικές μονάδες ή όλα αυτά μαζί σε ένα έργο.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου