Η κρίση στην αγορά απειλεί με εξαφάνιση τους κτηματομεσίτες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Η κρίση στην αγορά απειλεί με εξαφάνιση τους κτηματομεσίτες

Μπορεί η φούσκα στην αγορά κατοικίας να «ξεφουσκώνει» την τελευταία τριετία, έστω και με νωχελικούς ρυθμούς, απόρροια κυρίως της άρνησης των περισσότερων κατασκευαστών να περιορίσουν τις απαιτήσεις, ωστόσο, δεν είναι η μόνη περίπτωση διόρθωσης και εξορθολογισμού της κτηματαγοράς. Το ίδιο συμβαίνει και στον κλάδο των μεσιτών ακινήτων, που τα τελευταία χρόνια έβριθε «κομητών», με πληθώρα γραφείων που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνιά της χώρας, ώστε να εκμεταλλευθούν την άνοδο της αγοράς.
Σήμερα, αρκεί να δει κανείς τις καταχωρίσεις αγγελιών για πώληση ή ενοικίαση κατοικίας για να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης. Οι αγγελίες είναι πλέον λιγοστές, καθώς τα περισσότερα μεσιτικά γραφεία έχουν επιλέξει την οδό της περικοπής των εξόδων τους, της απόλυσης προσωπικού ή ακόμα και της μείωσης του αριθμού των γραφείων που συντηρούσαν, προκειμένου να αντέξουν στην κάμψη της αγοράς. Πολλές φορές μάλιστα ούτε αυτά τα βήματα στάθηκαν ικανά να σώσουν κάποια γραφεία. Στο πλαίσιο αυτό, η ανεργία στον κλάδο υπολογίζεται σε περίπου 30%.
Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, επικεφαλής του γραφείου Search & Find, με εμπειρία δεκαετιών στην αγορά, σχεδόν όλοι οι μεσίτες - καιροσκόποι έχουν ήδη αποχωρήσει από την αγορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Επιδείνωση

Στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν συχνό το φαινόμενο ανθρώπων που θήτευαν για 2-3 χρόνια σε κάποιο μεσιτικό γραφείο, προτού αποχωρήσουν για να ανοίξουν δικό τους. «Οσα γραφεία δεν είχαν γερές βάσεις και επαρκές μέγεθος πελατολογίου έχουν κλείσει. Ωστόσο, από την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και μετά, η κρίση έχει συμπαρασύρει ακόμα και καλούς επαγγελματίες, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να επιχειρούν να αλλάξουν αντικείμενο», επισημαίνει ο κ. Ποταμιάνος. Η κατάσταση, μάλιστα, έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ιδίως από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και μετά, ενώ και η ομοβροντία φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα έχει επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση στην αγορά.

Κύριος λόγος είναι η κατακόρυφη πτώση του αριθμού των αγοραπωλησιών. Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά το δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν μόλις 11.400 αγοραπωλησίες ακινήτων και 23.800 συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο. Ακόμα κι αν δεν σημειωθεί περαιτέρω πτώση έως τα τέλη του έτους, κάτι μάλλον απίθανο, το 2011 θα ολοκληρωθεί με αγοραπωλησίες πολύ κάτω των 50.000, όταν το 2010 ο σχετικός αριθμός είχε διαμορφωθεί σε 74.400 και το 2008 (τελευταίο προ κρίσης έτος) σε 116.000.

Ενας πρόσθετος λόγος της κρίσης στον κλάδο των μεσιτών είναι και ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές ή ακόμα και ενοικιαστές επιχειρούν, όπου αυτό είναι εφικτό, να αποφύγουν τη μεσολάβηση μεσίτη, ώστε να αποφύγουν τυχόν πρόσθετο κόστος. «Είναι κι αυτό μια παρενέργεια της κρίσης. Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι ο μεσίτης συχνά γνωρίζει καλά τα μυστικά του κάθε ακινήτου και του πωλητή και είναι σε θέση να εξασφαλίσει σημαντική έκπτωση στους ενδιαφερομένους», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Κατά τον ίδιο, η ανεργία στους μεσίτες βαίνει καλπάζουσα και με τάσεις αυξητικές, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει, τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η ύφεση. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ετσι, όσοι μεσίτες επιβιώσουν θα συγκαταλέγονται στους «τυχερούς», καθώς θα έχουν να μοιραστούν σαφώς μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας της αγοράς, ακόμα κι αν η τελευταία έχει στο μεταξύ σμικρυνθεί, επιστρέφοντας στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από δύο δεκαετίες.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου