Αυξημένο έως 33% θα πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ το 2012

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Αυξημένο έως 33% θα πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ το 2012


Πριν προλάβουμε να αποπληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2011, θα το αυξήσουν ακόμη και κατά 33% για το 2012.
Μάλιστα, οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις θα γίνουν στις μεσαίες περιοχές εντός και εκτός λεκανοπεδίου. Αντίθετα στις πλούσιες συνοικίες είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξουν καθόλου αυξήσεις.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών με την οποία... απειλεί το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη φορά θα έχει τεράστιες συνέπειες για τα ελληνικά νοικοκυριά. Στο παρελθόν, την... πλήρωναν μόνο όσοι ήθελαν να κάνουν γονική παροχή, δωρεά ή αποδοχή κληρονομιάς. Επίσης, περισσότερους φόρους καλούνταν να πληρώσουν όσοι ήθελαν να αγοράσουν ένα σπίτι καθώς και οι μεγαλοδιοκτήτες (λόγω της εφαρμογής του ΦΜΑΠ).

Τώρα, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Από τη στιγμή που επιβλήθηκε το χαράτσι της ΔΕΗ, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει όλη την Ελλάδα. Οι αυξήσεις φόρων είναι υπέρογκες και για να αποφευχθεί μια ακόμη επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών δεν υπάρχει άλλη λύση από την αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού του φόρου.

Για να υπολογιστεί το χαράτσι της ΔΕΗ, η Ελλάδα διαιρείται σε «ζώνες» ανάλογα με τις αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Η πρώτη ζώνη, όπου εφαρμόζεται το μικρότερο τέλος (από 3 έως 3,75 ευρώ το τετραγωνικό) περιλαμβάνει τις περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή της εφορίας δεν ξεπερνάει τα 500 ευρώ το τετραγωνικό. Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα με τιμή από 501 έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, η τρίτη τα ακίνητα με τιμή από 1.001 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό κ.ο.κ.

Δεν αγγίζει τις ακριβές περιοχές!

Η αύξηση των τιμών ζώνης θα οδηγήσει, μοιραία, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα σε διαφορετική ζώνη. Ετσι, το χαράτσι της ΔΕΗ θα υπολογίζεται αυτόματα με υψηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό. Τα μοναδικά ακίνητα που δεν κινδυνεύουν είναι αυτά στο Παλαιό Ψυχικό, τη Φιλοθέη, την Ηρώδου Αττικού και τη Σαντορίνη, καθώς εκεί η τιμή ζώνης είναι υψηλότερη των 5.000 ευρώ, οπότε δεν υπάρχει άλλο υψηλότερο κλιμάκιο.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν δείχνουν ποιος είναι ο κίνδυνος των νέων επιβαρύνσεων:

* Ενα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στις φθηνότερες περιοχές του Βύρωνα επιβαρύνεται σήμερα το πολύ με 500 ευρώ και αυτό στην περίπτωση που είναι νεόδμητο, επειδή η τιμή ζώνης είναι 950 ευρώ. Αρκεί μια μικρή αύξηση της αντικειμενικής αξίας ώστε αυτή να περάσει τα 1.000 ευρώ. Αυτομάτως το χαράτσι θα αυξηθεί κατά 33%. Ακόμη και αν το διαμέρισμα είναι ηλικίας 40 ετών, θα πληρώσει για το 2012 500 ευρώ, αντί για 400 ευρώ που πλήρωνε μέχρι σήμερα. Αντίστοιχες θα είναι οι επιβαρύνσεις σε περιοχές όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, το Καματερό και ο Ταύρος.

* Ενα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών σε μια μεσαία περιοχή (π.χ στις φθηνότερες ζώνες του Αλίμου, του Ελληνικού, του Ζωγράφου, της Ηλιούπολης, των Μελισσίων, της Νέας Πεντέλης, της Νέας Ερυθραίας, του Χολαργού) πληρώνει σήμερα από 500 έως 625 ευρώ ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου. Το χαράτσι θα αυξηθεί κατά 20% και για το συγκεκριμένο διαμέρισμα θα επιβάλλεται φόρος από 600 έως 750 ευρώ.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου