Έτσι έχει ο Βοτανικός, υποψήφιοι επενδυτές!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Έτσι έχει ο Βοτανικός, υποψήφιοι επενδυτές!


Το γεγονός ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παραχωρεί δωρεάν τις μετοχές του είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας στις αλλεπάλληλες κρούσεις ενδιαφέροντος. Ίσως να μην ήταν απαγορευτικό ένα τίμημα της τάξης των 20-30 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα λειτουργούσε αποτρεπτικά.Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν φαίνεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας, μιας και σύμφωνα με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, οι νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού είναι στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων και σχεδίων τους.Λογικό. Ιδιαίτερα για εκείνους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate και θα ελέγξουν τις εξελίξεις γύρω από την ανέγερση του νέου υπερσύγχρονου "σπιτιού". Πού; Κατ' αρχάς στον Βοτανικό, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα κερδίσει κρίσιμους πόντους προτίμησης, αυτός που θα δηλώσει ως αυστηρή προτεραιότητα το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης.

Άλλωστε οι πληροφορίες περί της συνάντησης των εκπροσώπων της Axiom Capital με τους δικηγόρους που διαπραγματεύονται τις μετοχές του Ι. Βαρδινογιάννη, αναφέρουν ότι θα υπάρξει επαφή και με αρμόδιους του ΥΠΕΚΑ, ώστε να αποσαφηνιστούν τα δεδομένα γύρω από το θέμα του Βοτανικού, ενώ η ίδια πρόθεση υπάρχει τόσο από την πλευρά του πρίγκηπα, όσο από εκείνη της Arboris Capital.

Ας δούμε λοιπόν αυτά τα δεδομένα:

H υπόθεση μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Αθηναίων. Πολλοί αμφισβητούν τις θετικές προθέσεις του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ως προς το έργο, αλλά δεν έχουν δίκιο όσοι τις επικεντρώνουν στο οικονομικό σκέλος του εγχειρήματος.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει εκπληρώσει μέρος των υποχρεώσεών του ως προς το κομμάτι της αγοράς γης και όσα υπολείπονται (αγορά εκτάσεων ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας) μπορεί να ανέρχονται σε περίπου 15-20 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν είναι άμεσα καταβλητέα και απαιτητά.
Δηλαδή, η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να γίνει με χρηματοδότηση από την τράπεζα και αποπληρωμή από τα μελλοντικά έσοδα του Δήμου από το πρότζεκτ.
Προσοχή όμως: τα παραπάνω ισχύουν εφ' όσον στο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται και ο Βωβός. Οι καθ' ύλην αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο είναι καθ' όλα προσαρμοσμένο στις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί επί τούτου.

Στο ελάχιστο, αλλά ποτέ μη λες ποτέ, ενδεχόμενο να μην περάσει το εμπορικό κέντρο, ο Δήμος Αθηναίων επιβαρύνεται και το κόστος ανέγερσης των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, που κοστολογείται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Εφ' όσον προχωρήσει κανονικά το σχέδιο με τον Βωβό, το συγκεκριμένο κόστος βαρύνει τον επιχειρηματία.
Εκείνα που πρέπει να γίνουν στο μεταξύ, είναι η αναπροσαρμογή του master plan και η σύναψη νέων συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Αθηναίων με τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Χωρίς απρόοπτα, αλλά και την καλή θέληση του Δήμου Αθηναίων, τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012.
Αυτά γνωστοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο και με αυτά θα πορευτούν οι ενδιαφερόμενοι που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σχέδιο, ως τουλάχιστον δρομολογημένο.
Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις υποψηφίων επενδυτών στη χώρα μας, η ελληνική γραφειοκρατία λειτούργησε πλήρως αποτρεπτικά ως προς την υλοποίηση των σχεδίων τους. Αν και τη δεδομένη στιγμή που το ελληνικό κράτος δίνει αγώνα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, καταφέρουμε να βαλτώσουμε οριστικά τη συγκεκριμένη υπόθεση, κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους.

contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου