Υπό εξαφάνιση οι αγοραστές, ενώ αυξάνονται οι πωλητές. «Νέα κατηγορία» όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δόση του στεγαστικού

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Υπό εξαφάνιση οι αγοραστές, ενώ αυξάνονται οι πωλητές. «Νέα κατηγορία» όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δόση του στεγαστικού

Η έλευση του φθινοπώρου παραδοσιακά σήμαινε την έναρξη της περιόδου «αιχμής» για την αγορά κατοικίας κάθε χρόνο, καθώς τότε ολοκληρωνόταν ένας μεγάλος αριθμός αγοραπωλησιών. Σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι συνήθειες του παρελθόντος φαίνεται πως θα περάσουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Πλέον, η ελληνική κτηματαγορά εξελίσσεται σε αγορά όπου κυριαρχούν οι πωλητές και οι αγοραστές καθίστανται είδος υπό εξαφάνιση. Εκτός από τους κατασκευαστές κατοικιών και τους κατά καιρούς ιδιοκτήτες-πωλητές, πλέον στη λίστα των πωλητών προστίθενται και όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δόση του στεγαστικού τους δανείου ή στην επαχθή φορολογία που έχει υιοθετηθεί κατά το διάστημα της τελευταίας διετίας.
Σύμφωνα με αναφορές μεσιτικών γραφείων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις, κυρίως μικρομεσαίων νοικοκυριών, που σπεύδουν να πωλήσουν την κύρια κατοικία τους υπό το βάρος των υποχρεώσεών τους. Μετά μάλιστα την ψήφιση του νέου ειδικού τέλους ακινήτων, που θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα, η πλειονότητα των ιδιοκτητών θα καλείται έως το 2013 να διπλοπληρώνει την κατοικία της. Αυτό, γιατί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) δεν πρόκειται να καταργηθεί, παρά μόνο το 2013, επιβαρύνοντας επιπρόσθετα τους κατόχους ακινήτων αντικειμενικής αξίας από 200.000 έως και 500.000 ευρώ με συντελεστή 0,2%, ήτοι από 400 έως και 1.000 ευρώ. Οι κάτοχοι ακριβότερων ακινήτων επιβαρύνονται με ακόμα μεγαλύτερους συντελεστές.

Τα αντικίνητρα που υφίστανται πλέον στην αγορά, σε συνδυασμό με το δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, αποτρέπει τη συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων από κάθε σκέψη για απόκτηση κατοικίας. Οπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Search & Find, «κατά τους τελευταίους μήνες, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών, που επιβαρύνονται και από στεγαστικό δάνειο, προχωρούν στην πώληση των ακινήτων τους για να αντλήσουν ρευστότητα και να απαλλαγούν από τους φόρους». Αυτό ξεκίνησε αρχικά από τα εξοχικά και τα οικόπεδα, τα οποία όμως δύσκολα πωλούνται σήμερα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να στρέφονται πλέον στην πώληση της κύριας κατοικίας τους.

Η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί μετά και τον νέο φόρο μέσω της ΔΕΗ κι ακόμα περισσότερο αν από το νέο έτος εφαρμοστούν υψηλότερες αντικειμενικές αξίες, που θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τη φορολογική επιβάρυνση, δεδομένης μάλιστα και της σίγουρης αύξησης των αντικειμενικών, πιθανώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Αλλωστε, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους προβλέπονται έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων. Οπως τόνισε σχετικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία έχουν επταπλασιαστεί σε διάστημα μόλις τριών ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο προσχέδιο και τον απολογισμό των προηγούμενων ετών, οι φόροι στην περιουσία κατά το διάστημα 2010-2012 επταπλασιάζονται σταδιακά. Κατά το 2009 και το 2010, τα έσοδα από τα ακίνητα ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα αγγίξουν το 1,1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το ειδικό τέλος των ακινήτων, που θα καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο υπερτριπλασιασμός των εσόδων, που προβλέπεται το 2012 συγκριτικά με το τρέχον έτος, προκύπτει από το ειδικό τέλος της ΔΕΗ και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Αν συνυπολογιστεί η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αφορά σχεδόν το σύνολο των διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν την τελευταία «χρυσή» δεκαετία της ελληνικής κτηματαγοράς, αλλά και πληθώρα άλλων επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το ακίνητο, καθίσταται προφανές ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος αυτήν την περίοδο για αγοραστικό ενδιαφέρον, το αντίθετο μάλιστα. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι κατασκευαστές κατοικιών έχουν διακόψει κάθε νέα επένδυση, με αποτέλεσμα η οικοδομική δραστηριότητα να έχει καταβαραθρωθεί. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στις αρχές της εβδομάδας η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 35,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 47,4% στην επιφάνεια και κατά 44,6% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου