Τελική ευθεία για την πώληση ακινήτων ΔΕΚΟ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τελική ευθεία για την πώληση ακινήτων ΔΕΚΟ


Την Τετάρτη οι επικεφαλής των δημοσίων οργανισμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Ταμείου και της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να οριστεί το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ακινήτων τους
Αρχίζει μεθαύριο η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Όπως έγινε γνωστό χθες, την Τετάρτη οι επικεφαλής των δημοσίων οργανισμών κλήθηκαν σε συνάντηση με εκπροσώπους του Ταμείου αλλά και της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να οριστεί το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ακινήτων τους, αλλά και γενικότερα των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να πωληθούν.

Σε σχετική επιστολή, η οποία εστάλη στις διοικήσεις των επιχειρήσεων, ζητείται από αυτές μεταξύ των άλλων η συνδρομή τους για:
Την απρόσκοπτη πρόσβαση του χρηματοοικονομικού συμβούλου (Εθνική Τράπεζα) σε απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με τα ακίνητα που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία κάθε δημόσιας επιχείρησης.
Την παροχή στον σύμβουλο τυχόν τεχνικών εκθέσεων, μελετών, αποτιμήσεων και λοιπών αναφορών σε σχέση με την ακίνητη περιουσία της δημόσιας επιχείρησης.
Τη συνεργασία των στελεχών κάθε ΔΕΚΟ, προκειμένου να επικοινωνήσουν στον σύμβουλο τις ιδιαιτερότητες κάθε ακινήτου, καθώς και τις γενικότερες γνώσεις και απόψεις τους, βάσει της εμπειρίας τους.
Τη διαθεσιμότητα των στελεχών των νομικών υπηρεσιών και των στελεχών διαχείρισης της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των ακινήτων ιδιοκτησίας της επιχείρησης.

Ανταπόκριση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, στελέχη της Εθνικής Τράπεζας θα επικοινωνήσουν με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για να προγραμματιστούν οι συναντήσεις, και στο πλαίσιο αυτό ζητείται η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση των φορέων.

Με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου επί δικαιωμάτων ακινήτων έχει ανατεθεί σε 9 τράπεζες με επικεφαλής την Εθνική Τράπεζα.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ήδη έχουν περάσει στο Ταμείο 35 κρατικά ακίνητα στα οποία στεγάζονται ήδη υπηρεσίες του Δημοσίου. Ο στόχος είναι να διατεθούν μέχρι τέλος του χρόνου με τη μέθοδο sale and lease back (πώληση και επαναμίσθωση) αποφέροντας στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ. Πάντως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μέσα στους εναπομείναντες δυόμισι μήνες του 2011.

Στις λοιπές παρεμβάσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στο Ταμείο πιστεύουν πως μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και η πώληση των Κρατικών Λαχείων.Στη συνέχεια και εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για το Ελληνικό για το οποίο πρόσφατα προσελήφθη ένας ακόμα σύμβουλος.
Μόνο με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2012, θα μπορέσει να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος. Αυτό υπογράμμισε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στην κρίση χρέους.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου