Αναζητούνται επενδυτές για την Κτηματολόγιο ΑΕ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αναζητούνται επενδυτές για την Κτηματολόγιο ΑΕ

Φόρμουλα για την ιδιωτικοποίηση της Κτηματολόγιο ΑΕ αναζητεί η κυβέρνηση, όπως μετέφερε σε Γερμανούς επιχειρηματίες την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. 
Η αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών για την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δρομολογηθείεντός του μήνα καθώς η τρόικα πιέζει για τη σύνταξη Κτηματολογίου στην Ελλάδα. 
Η απουσία Κτηματολογίου επισημάνθηκε και από την ίδια την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη συνέντευξή της στη ΝΕΤ, ενώ τα στελέχη της τρόικας επισημαίνουν πως αποτελεί τροχοπέδη για κάθε επενδυτική πρωτοβουλία. 
Μάλιστα, ο νόμος για το Κτηματολόγιο προέβλεπε πως το δημόσιο δεν είχε υποχρέωση δήλωσης της ακίνητης περιουσίας του κατά τη κτηματογράφηση. Ετσι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η προσπάθεια αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων που αποτελούν τον πυρήνα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. 
Οι ιδιώτες φαντάζουν τώρα ως η μοναδική λύση για την υλοποίηση του έργου που «σέρνεται» επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Η τρόικα, μάλιστα, πιέζει ώστε να προχωρήσουν οι κτηματογραφήσεις και να ψηφιοποιηθούν τα υποθηκοφυλάκεια και τα συμβολαιογραφικά γραφεία. 
Στο Μνημόνιο αναφέρεται, επίσης, πως η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο που θα προβλέπει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2020. Γι’ αυτό και ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται με κάθε ευκαιρία στην ανάγκη αναζήτησης τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να προχωρήσει το στοιχειωμένο έργο.

Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι οι μοναδικές χώρες της Ευρώπης που δεν διαθέτουν κτηματολόγιο σε εθνικό επίπεδο. 
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν εξετάσει διάφορα σενάρια για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο Κτηματολόγιο, αλλά τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μάλλον από το σύμβουλο που θα προσληφθεί για το σκοπό αυτό. 
Μια φόρμουλα που είχε πέσει στο τραπέζι το καλοκαίρι είναι η παραχώρηση μειοψηφικού ποσοστού (μέχρι 49%) της Κτηματολόγιο ΑΕ, παράλληλα με τη διοίκηση (management),σε ιδιωτικό όμιλο. 
Εσχάτως εξετάζεται και το σενάριο της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Κτηματολόγιο ΑΕ, με το δημόσιο να λαμβάνει έσοδα μέσω των συναλλαγών (αγοραπωλησίες δικαιωμάτων, κλπ) στα γραφεία κτηματογράφησης.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου