Απόφαση της πΓΔΜ να επιδοτήσει σπίτια γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση της πΓΔΜ να επιδοτήσει σπίτια γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό

Πολίτες της πΓΔΜ αναφέρουν συχνά ως μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους την ικανότητα απόκτησης ενός σπιτιού, ειδικά υπό ευνοϊκές συνθήκες.
Ιδιαίτερα επηρεάζονται οι χαμηλοεισοδηματίες και οι νέοι που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια, καθώς τα υψηλά επιτόκια είναι απαγορευτικά.
"Είμαστε παντρεμένοι εδώ και αρκετά χρόνια και σκεφτόμαστε να βάλουμε υποθήκη. Ωστόσο, με απλή αριθμητική, τα υψηλά επιτόκια σημαίνουν εξαιρετικά υψηλό ποσό αποπληρωμής", ανέφερε η κάτοικος Σκοπίων Σόνια Μαρκόβσκα στους SETimes.
Για να επιλύσει τις ανησυχίες αυτές, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει δυο τύπους επιδοτήσεων οι οποίες θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο.
Η πρώτη καλύπτει το μισό της μηνιαίας δόσης για την υποθήκη του ιδιώτη κατά τα πρώτα πέντε χρόνια από την αγορά. Η δεύτερη καλύπτει τη μισή υποθήκη.
Για να θεσπίσει το μέτρο, παρουσιάστηκε σχέδιο νόμου για Επιδοτούμενες Υποθήκες στο κοινοβούλιο και υπερψηφίστηκε άμεσα. Πλέον, αναμένει κοινοβουλευτικό διάλογο για να προσαρμοστεί και να οριστικοποιηθεί.

Τα κριτήρια για να έχει ένα άτομο δικαίωμα επιδότησης στο πλαίσιο του προτεινόμενου νόμου απαιτεί να μην έχουν ακίνητη περιουσία, να έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω τω 900 ευρώ και να είναι σε τάξη όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το επιθυμητό σπίτι. Το διαμέρισμα ή το σπίτι πρέπει να αγοραστεί απευθείας από τον επενδυτή ή τον κατασκευαστή.
Επιπλέον, υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις. Ο ιδιώτης δεν μπορεί να ζητήσει υποθήκη άνω των 50.000 ευρώ. Η περίοδος αποπληρωμής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 χρόνια και η τιμή του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ως αναφορά, η τιμή του τετραγωνικού μέτρου για ακίνητα κυμαίνεται από 1.300 ευρώ στο κέντρο των Σκοπίων μέχρι 800 ευρώ στην περιφέρεια των Σκοπίων.

Στην περίπτωση του πρώτου τύπου επιδότησης, οι παραλήπτες δεν έχουν καμία υποχρέωση να αποπληρώσουν οποιοδήποτε ποσό. Σχετικά με το δεύτερο τύπο επιδότησης, οι παραλήπτες είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό έπειτα από περίοδο 20 ετών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση παρέχει την επιλογή αποπληρωμής των κεφαλαίων σε πέντε ετήσιες δόσεις χωρίς επιτόκιο, δεδομένου ότι το μερίδιο της επιδότησης για την υποθήκη δεν είναι μεγαλύτερο από το 25%.
Η πρόταση της κυβέρνησης έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό. Ο κάτοικος Σκοπίων Ζόραν Τραϊτσέβσκι εξήγησε στους SETimes την ανάγκη για τέτοιου είδους μέτρα.
"Τόσο η σύζυγός μου όσο κι εγώ έχουμε τακτικά μηνιαία εισοδήματα, ωστόσο δεν έχουμε δικό μας διαμέρισμα. Εξετάζοντας το γεγονός ότι μόλις παντρευτήκαμε και δεν έχουμε σπίτι από τους γονείς μας, πλέον μελετάμε προσεκτικά ποια από τις δυο επιλογές μας ταιριάζει καλύτερα", ανέφερε ο Τραϊτσέβσκι.

Στο πλαίσιο της πρώτης επιδότησης, το επιτόκιο είναι σταθερό στο 4,99%.
Οι περισσότερες τράπεζες αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις, όπως ορίζονται στο σχέδιο νόμου, είναι αποδεκτές, αν και προτιμούν να δουν το τελικό σχέδιο για να κρίνουν πως θα κινηθούν.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ανώνυμα πως οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να ξεκαθαριστούν όλα τα θέματα, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα καταβληθούν οι πιστώσεις, και κατόπιν θα επιδοτηθούν.
Η ευκαιρία για προσφορά υποθηκών σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε μια κατάσταση περιφερειακής και παγκόσμιας κρίσης -- και η ώθηση του κατασκευαστικού τομέα -- δεν είναι χαμένη, για τη μεγαλύτερη Komercijalna Banka της πΓΔΜ, η οποία επαίνεσε την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Ο προσεχής διάλογος στο κοινοβούλιο αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει ενδεχόμενο καταχρήσεων, οποιουδήποτε είδους.

Ωστόσο, το δύσκολο σημείο είναι το μέρος του σχεδίου νόμου που απαιτεί από τους αιτούντες να μην έχουν ακίνητη περιουσία τους τελευταίους 12 μήνες ή να μην έχουν "μεταβιβασμένη" περιουσία έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης. Αναλυτές αναμένουν τροποποιήσεις σε αυτή την προϋπόθεση.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου