Ακίνητα Δημοσίου-εφοπλιστές

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ακίνητα Δημοσίου-εφοπλιστές

Θα πέσει η προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου θύμα του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για τη χώρα στο εξωτερικό;
Την απάντηση θα γνωρίζουμε σε λίγες εβδομάδες.

Πάντως, σήμερα ή τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των 4 μεγάλων τραπεζών της χώρας, δηλαδή της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, με το κράτος για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των 35 ακινήτων με τη μορφή πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback), αναφέρουν τραπεζίτες.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων είχε ανατεθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη σε Εθνική και Eurobank για να εκτιμηθεί, ώστε να αποτελέσει προίκα για την πρώτη κρατική εταιρεία επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΑΠ) που θα εισαγόταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι μια πρώτη διερεύνηση της αγοράς θα γίνει εντός των επόμενων 10-15 ημερών και ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, θα προχωρήσουν. Πάντως, η ιδέα που υπήρχε να προσληφθεί κάποια ξένη τράπεζα για να βοηθήσει στις επαφές με ξένους επενδυτές δεν φαίνεται να υιοθετείται.

Ισως η σχετική απόφαση να μη σημαίνει τίποτε. Ισως όμως σημαίνει πολλά. Κοινώς, πιθανόν αποτελεί ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν περιμένουν να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές στο real estate, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει για τη μελλοντική πορεία της χώρας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες ίσως τεμαχίσουν το χαρτοφυλάκιο των 35 ακινήτων ώστε να μπορούν να απευθυνθούν σε επενδυτές με «χαμηλότερα» βαλάντια. Στους τελευταίους ανήκουν Ελληνες εφοπλιστές και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds) του εξωτερικού, που αναζητούν υψηλές αποδόσεις στην αγορά ακινήτων αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, π.χ. 600 με 900 εκατ. ευρώ για τα 35 ακίνητα.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου