Δημήτρης Παπαδημούλης: Φορολογήστε την Εκκλησία, καταργήστε τα προκλητικά της προνόμια

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Δημήτρης Παπαδημούλης: Φορολογήστε την Εκκλησία, καταργήστε τα προκλητικά της προνόμια


Τη φορολόγηση της Εκκλησίας και την κατάργηση των προκλητικών προνομίων της, που έχουν αποτέλεσμα τη στέρηση από τα ταμεία του κράτους τεράστιων ποσών δημοσίων εσόδων, ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνοντας την εξόφθαλμη για τους πολλούς δικομματική «συμφωνία» των τελευταίων ετών, που έχει αποτέλεσμα τη διατήρηση, ακόμα και στην περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, των φορολογικών απαλλαγών της, που έχουν γίνει κατ' επανάληψη αντικείμενο κριτικής και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, απαντώντας στον Δ. Παπαδημούλη στη Βουλή, υποστήριξε ότι η Εκκλησία φορολογείται αντίστοιχα με όλους και ότι έχουν καταργηθεί με νόμο του 2010 τα προνόμιά της, αλλά ιδιαίτερα στάθηκε στην αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα επικριτικά για την ευνοϊκή μεταχείριση της Εκκλησίας δημοσιεύματα, όπως της "Le Monde" στις 20.9.2011, και τον κατηγόρησε για «αντικληρικαλισμό δυτικού τύπου», όπως είπε.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι, ενώ διανύουμε τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση με σκληρή μονόπλευρη λιτότητα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και η ανεργία σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ θα ανέλθει στο 18,5%, μένουν στο απυρόβλητο οι φοροδιαφεύγοντες και η εκκλησιαστική περιουσία που εξαιρείται φορολόγησης.
Επεσήμανε ότι μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια μειώθηκε στο ένα τέταρτο η φορολόγηση της Εκκλησίας με προκλητικούς νόμους, όπως: Με τον 2459/97 που απαλλάχθηκαν από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί, οι μονές και το Άγιον Όρος, τον 3220/2004 του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο απαλλάχθηκε από την εισφορά 35% επί των εσόδων της, που συμπληρώθηκε με τον νόμο 3296/2004 της Νέας Δημοκρατίας, που απάλλαξε και από τον φόρο 10% στα μισθώματά της. Στη συνέχεια, με τον νόμο 3842/2010 καταργήθηκε και η επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές της Εκκλησίας, υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο Παντελής Οικονόμου, αναφερόμενος στην ανεργία, υποστήριξε ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπισή της είναι η υποστήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου