Υπερφορολογημένα τα ακίνητα

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Υπερφορολογημένα τα ακίνητα

Πρόταση για αναστολή μεταβιβαστικών από βουλευτές Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής έκανε λόγο για στρέβλωση στη φορολογία των ακινήτων, η οποία πρέπει να διορθωθεί.
Η Κύπρος αυτή τη στιγμή -απ' ό,τι δείχνουν και διεθνείς μελέτες- είναι μια από τις χώρες με την υψηλότερη φορολογία σε ό,τι αφορά στον τομέα των ακινήτων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι σήμερα ο μέσος όρος της ανεργίας στον κατασκευαστικό τομέα έφτασε στις 4.500.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε την πρόταση νόμου που κατατέθηκε εκ μέρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ σε σχέση με τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών για την εγγραφή τίτλου ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας, τη μείωση κατά 50% των τελών στις περιπτώσεις όπου δεν καταβάλλεται ΦΠΑ στην πώληση ακινήτων και την πλήρη κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών εκεί όπου επιβάλλεται φόρος ΦΠΑ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή η πρόταση είναι ένα έκτακτο μέτρο που εάν εγκριθεί από τη Βουλή, θα εφαρμοστεί για τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για στρέβλωση σε ό,τι αφορά στη φορολογία των ακινήτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί, όπως ανέφερε, «όταν εισήχθη ο ΦΠΑ στα ακίνητα, όταν αυξήθηκαν στην ουσία οι αξίες των ακινήτων κατά 15%, δεν ακολούθησε οποιαδήποτε αναθεώρηση των μεταβιβαστικών τελών, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως στην Αγγλία, που δεν πληρώνεται ΦΠΑ για πώληση ακινήτων, ενώ σε άλλες χώρες δεν καταβάλλονται τέλη για μεταβίβαση».

«Επομένως, θεωρούμε ότι και η Κύπρος θα πρέπει να εναρμονιστεί με την πρακτική που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτή τη στιγμή απ' ό,τι δείχνουν διεθνείς μελέτες, είμαστε μια από τις χώρες με την υψηλότερη φορολογία σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων».

Υπ. Οικονομικών: Απώλειες €40 εκ.
Ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους, υποστήριξε ότι σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου για περίοδο τριών χρόνων, με βάση εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους κατά €40 εκ. ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, η πρόταση νόμου δεν είναι ολοκληρωμένη και περιλαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα τα οποία δεν θα βοηθήσουν τους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πριν από το τέλος του χρόνου, θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση τελών και φορολόγησης των ακινήτων και θα επικεντρωθούν στα κοινωνικά κριτήρια και στον αναπτυξιακό ρόλο.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου