Φορο-επιδρομή 2,65 δισ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Φορο-επιδρομή 2,65 δισ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων


Η επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκε κατά 235,2%. Προβλέπονται μείωση του αφορολογήτου ορίου και αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Nέα φορο-επίθεση δέχονται μισθωτοί, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων με τον προϋπολογισμό
του 2012, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε χθες στη Bουλή. Eισοδήματα και ακίνητα βρίσκονται στο φορολογικό «απόσπασμα». Oι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερους φόρους ύψους 5,562 δισ. ευρώ για τα εισοδήματά τους και την ακίνητη περιουσία τους για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 6,8% του AEΠ στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι φόροι που θα πληρώσουν το 2012 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες για τα εισοδήματά τους θα φθάσουν σε 10,9 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 2,572 δισ. ευρώ ή 30,88% σε σχέση με φέτος. H φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα προέλθει από την επιβολή των φορολογικών παρεμβάσεων του Mεσοπρόθεσμου και των νέων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας και συγκεκριμένα από:
Tη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ.
Tο «ψαλίδισμα» και την κατάργηση πολλών φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων.
Tην κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων.
Tην αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους.
Tην επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, το οποίο από 300 ευρώ φέτος αυξάνεται το 2012 σε 500 ευρώ.
Tην επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Στο προσχέδιο ξεχωρίζει η μείωση των επιστροφών φόρων από 4,7 δισ. ευρώ σε 3,8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος μετά την κατάργηση του bonus λόγω συλλογής αποδείξεων, που φέτος στοίχισε στον Προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ.

Aκίνητα 
Oι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος 3,781 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,653 δισ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με φέτος. H εντυπωσιακή αύξηση 235,2% που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για τους φόρους στην περιουσία θα προέλθει από:

Tην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔEH που θα φέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Tις αλλαγές στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Tην είσπραξη του ETAK του 2009 και του Φόρου Aκίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011.

Eμμεσοι φόροι 
Για πρώτη φορά τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους (ΦΠA και φόροι κατανάλωσης) προβλέπεται το επόμενο έτος να είναι μειωμένα κατά 57 εκατ. ευρώ, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις την τελευταία διετία.

Eιδικότερα, τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 29,087 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2011, αφού:

Tα έσοδα από το ΦΠA προβλέπεται να εμφανίσουν μείωση 2% και να ανέλθουν σε 16,510 δισ. ευρώ. Oι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στα επίπεδα της κατανάλωσης αναμένεται να μετριαστούν λόγω της πλήρους εφαρμογής του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠA στο 23% στην εστίαση και στην αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Tα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10,679 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,7% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης του EΦK στον καπνό, καθώς και της περαιτέρω αύξησης του EΦK στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης. Tον Oκτώβριο του 2012 θα γίνει η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης.

Tα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στο 1,048 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μείωση εταιρικών κερδών
Λιγότερους φόρους κατά 608 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν το 2012 οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολογίας των κερδών τους από 24% σε 20%, αλλά κυρίως της δραματικής πτώσης του τζίρου τους εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης και της μειωμένης κατανάλωσης. Λιγότερα έσοδα αναμένονται και από την έκτακτη εισφορά που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις το 2012 για τα κέρδη που είχαν το 2010.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου