«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»: ξεπέρασαν τις 42.000 οι αιτήσεις

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»: ξεπέρασαν τις 42.000 οι αιτήσεις


Πάνω από 42.000 αιτήσεις κατατέθηκαν στις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον» την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως τέλος Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της WWF για το«Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας».
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, προέγκριση δανείου έχουν λάβει πάνω από 20.500 αιτήσεις, ενώ έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα6.039.
Η έγκριση αιτήσεων είναι μια συνεχής διαδικασία στη βάση ολοκλήρωσης, κάθε φορά, των απαραίτητων ενεργειών από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και την ΕΤΕΑΝ ΑΕ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, εντός των προσεχών ημερών ο αριθμός των υπαγωγών στο πρόγραμμα προσδοκάται να ξεπεράσει τις 7.000 καθώς ήδη 1.000 αιτήσεις θα υποβληθούν άμεσα προς έγκριση στην αρμόδια Επενδυτική Επιτροπή. Επίσης, επιπλέον 5.000 φάκελοι εμφανίζουν μεγάλο βαθμό πληρότητας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι σε διεθνές επίπεδο, ο τομέας των κτηρίων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς τομείς, καθώς ο κύκλος εργασιών του αγγίζει τα $ 3000 δις και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως δήλωσε, στην Ελλάδα, οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες μόνο των δημόσιων κτηρίων ξεπερνούν τα 450 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά, ο κτηριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

«Για το λόγο αυτό», υπογράμμισε, «η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων είναι σημαντική παράμετρος της εθνικής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής», ενώ απαρίθμησε τις δράσεις του ΥΠΕΚΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας:

1. Εγκατάσταση μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας σε συνδυασμό με συστήματα Ψύξης με χρήση φυσικού αερίου σε νοσοκομεία, προϋπολογισμού 15.000.000.

2. Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 40.000.000.

3. Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε δημόσια κτίρια, προϋπολογισμού 40.000.000. Για τη συγκεκριμένη δράση έχουν κατατεθεί 63 αιτήσεις προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

4. Βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης των υποβληθέντων προτάσεων ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός των Δήμων, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», που αναφέρεται στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων δημοτικών κτιρίων και ειδικότερα σε συνολική μείωση της κατανάλωσης κατά 30%. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 70 εκατ. Ευρώ.

5. Το Πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον», ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν πάνω από 3.000.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια, ενώ το όφελος για τους πολίτες από την εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι 9 δισ. ευρώ.

6. Στις 1/10/2011, ολοκληρώθηκε η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση που έθεσε το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για το προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία τωνσταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού (pellets).

Με την Απόφαση αυτή αναθεωρείται και εκσυγχρονίζεται, μετά από 18 χρόνια και με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και η άρση των απαγορεύσεων σχετικά με τη χρήση βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου