«Εχετε περιουσία €300 δισ. για να ξεχρεώσετε»

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Εχετε περιουσία €300 δισ. για να ξεχρεώσετε»

Την πληροφορία ότι η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται «να εξετάσει και να ερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το "Εύρηκα"» αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ο «ιθύνων νους» του σχεδίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους από την εταιρεία συμβούλων Roland Berger Μάρκους Κραλ. Οπως παραδέχεται, στο σχέδιο υπάρχουν «τεχνικά προβλήματα» όλων των ειδών τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν εφαρμόζοντας «τεχνικές λύσεις», ενώ δηλώνει πεπεισμένος ότι με το που θα ανακοινωθεί η εφαρμογή του και ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους μας κατά 125 δισεκατομμύρια ευρώ το κλίμα στις αγορές θα αντιστραφεί σχεδόν ακαριαία. Αποφεύγοντας δε να μιλήσει με λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να εξασφαλίσουν το προαναφερθέν ποσό στη χώρα μας, ο ίδιος κάνει λόγο για συνολική αξία κρατικής περιουσίας από 75 έως 300 δισεκατομμύρια ευρώ.
O κ. Κραλ ακούγεται ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Αν η πρότασή μας τεθεί στο τραπέζι πιστεύουμε ότι θα σταματήσουν αμέσως οι συζητήσεις περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ακόμα θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η παρούσα πολιτική που μόνο επιδεινώνει την ύφεση εις βάρος των πολιτών και που έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας για την έξοδο της χώρας από την παγίδα του χρέους. Είμαστε σε επικοινωνία με τη γερμανική κυβέρνηση και είναι ανοικτοί να συζητήσουν το σχέδιό μας», λέει και εξηγεί: Το «Εύρηκα» υπόσχεται να μειώσει το ελληνικό χρέος, μέσω της πώλησης μιας εταιρείας συμμετοχών που θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Με την πώληση της εταιρείας στην ΕΕ η Ελλάδα θα λάβει 125 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και έτσι να μειώσει το χρέος από το 140% του ΑΕΠ στο 88%. «Οι καταθέσεις που έχουν μεταναστεύσει προς "ασφαλείς παραδείσους", όπως η Ελβετία, θα επιστρέψουν και θα δημιουργήσουν επιπρόσθετη ζήτηση για κατανάλωση και για επενδύσεις. Και έτσι θα είναι πιθανότατα οι έλληνες επενδυτές αυτοί που θα επενδύσουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας συμμετοχών με την ελληνική κρατική περιουσία», υποστηρίζει ο κ. Κραλ.
Στο ερώτημα ποια περιουσιακά στοιχεία είναι αυτά που θα αποφέρουν στο ελληνικό κράτος 125 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση της εταιρείας συμμετοχών στην ΕΕ, ο γερμανός σύμβουλος δεν απαντά με ιδιαίτερη σαφήνεια: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να περιλάβουμε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, εκτός από αυτά που θα μπουν σε μία αρνητική λίστα και δεν θα ανήκουν στην εταιρεία συμμετοχών. Μιλάμε για εκείνα που έχουν περιληφθεί και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως ακίνητα του κράτους των οποίων η αξία εκτιμάται ανάμεσα στα 50 και στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζουμε ότι η συνολική αξία της κρατικής περιουσίας κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στα 75 με 300 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο κ. Κραλ παραδέχεται ότι η «καθαρότητα» των τίτλων των ακινήτων καθώς και η ελλιπής καταγραφή της κρατικής περιουσίας αποτελούν τεχνικά προβλήματα. «Θα πρέπει το ελληνικό Κοινοβούλιο να περάσει σειρά νομοθετημάτων για να επιτύχει η ιδιωτικοποίηση...» λέει με νόημα ο κ. Κραλ.
Αναφερόμενος στις νομικές περιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν κατά την αγορά της εταιρείας συμμετοχών με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από την ΕΕ, ο γερμανός σύμβουλος επισημαίνει ότι θα χρειαστεί σχετική απόφαση από τους ηγέτες των χωρών-μελών, «όπως ακριβώς ισχύει και για τις υπόλοιπες αποφάσεις που πάρθηκαν για τη στήριξη της Ελλάδας».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου