Ακίνητα: Ποιες εισηγμένες βάζουν "πωλητήριο"

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ακίνητα: Ποιες εισηγμένες βάζουν "πωλητήριο"


Σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων βάλλεται πανταχόθεν, δεκάδες εταιρείες θα ήθελαν να προβούν σε πωλήσεις οικοπέδων και κτιρίων τους που δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς. Στόχος να αντλήσουν ρευστότητα και να μειώσουν την έκθεσή τους στις τράπεζες. Ιδίως σε μια περίοδο όπου η στρόφιγγα των δανειοδοτήσεων είναι κλειστή και τα τραπεζικά επιτόκια έχουν αναρριχηθεί έως και στο 10%. 
Παρόλα αυτά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, πότε η οικονομική κρίση (είτε παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε χαμηλά προσφερόμενα τιμήματα) καθιστούν το εγχείρημα της πώλησης-ενοικίασης δύσκολο, ιδίως στις περιπτώσεις όπου οι εισηγμένες… καίγονται για μετρητά. 
Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που εξετάζουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να βγουν αγοραστές. 

Για παράδειγμα, η εταιρεία Νάκας -λόγω και της πτώσης που παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων- θα εξετάσει το ενδεχόμενο της αγοράς κάποιων χώρων (καταστημάτων) που σήμερα ενοικιάζει. 

Ο όμιλος Autohellas αποφάσισε να διαθέσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά εκτάσεων που ενοικίαζε και χρησιμοποιούσε (εκμεταλλεύεται τις σαφώς θετικές λειτουργικές ταμιακές ροές της, αγοράζοντας ακίνητα, μετοχές άλλων εταιρειών και συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο άλλης επιχείρησης).


ο σενάριο της αγοράς του ακινήτου σε κάποιο από τα ΙΚΕΑ που λειτουργεί δεν αποκλείει ο όμιλος Fourlis, (η ίδια εταιρεία ωστόσο, διαθέτει ακίνητο που θα μπορούσε να πουλήσει), ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για κάποιες μικρές αγορές ακινήτων από άλλες επιχειρήσεις, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. 

Οι εισηγμένες βέβαια που θα σκέφτονταν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία κατά την τρέχουσα περίοδο αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Και αυτό γιατί σε ένα περιβάλλον σοβαρής έλλειψης ρευστότητας, πολλαπλάσιες είναι οι επιχειρήσεις που θα επιθυμούσαν να ρευστοποιήσουν ακίνητη περιουσία τους. 

Η Σάνυο Συμμετοχών θα ενδιαφερόταν να πουλήσει το σύνολο ή μέρος του ακινήτου της στη Μεταμόρφωση Αττικής, καθώς υπερκαλύπτει τις ανάγκες της. 

Σειρά προσπαθειών για την πώληση των ακινήτων της στον Ασπρόπυργο έχει κάνει η ΑΓΕΤ Ηρακλής. 

Η Rilken αναζητεί εδώ και χρόνια αγοραστή για το ακίνητο του πρώην εργοστασίου της στη Νέα Κηφισιά. 

Η ΕΛΦΙΚΟ επιδιώκει την πώληση ή αξιοποίηση τόσο του οικοπέδου που διαθέτει στη Βαρυμπόμπη, όσο και του ακινήτου (σημερινές εγκαταστάσεις) στο Σχηματάρι Βοιωτίας. 

Η Μαθιός Πυρίμαχα διαθέτει προς πώληση ένα ακίνητο 40 στρεμμάτων στον Ασπρόπτυργο και ένα στη Βουλγαρία (δεν χρησιμοποιούνται πλέον για λειτουργικούς σκοπούς). 

Η Alpha Grissin θα εξέταζε προτάσεις πώλησης οικοπέδων που διαθέτει σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ προχωρεί στη σταδιακή πώληση διαμερισμάτων στην Πολωνία. 

Η Π. Πετρόπουλος διαθέτει προς εκμετάλλευση ή πώληση σημαντική ακίνητη περιουσία, αλλά λόγω συνθηκών το όλο θέμα μάλλον θα πρέπει να θεωρείται «παγωμένο». 

Στην Αφοί Κορδέλλου, σκέψεις υπάρχουν για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στη Μάνδρα Αττικής, προκειμένου να μεταφερθούν οι δραστηριότητες του Ρέντη και να ακολουθήσει η εκμετάλλευση του εν λόγω ιδιόκτητου ακινήτου, το οποίο σήμερα διατίθεται είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση. 

Γνωστή η πρόθεση της Εριουργίας Τρία Άλφα να αξιοποιήσει το ακίνητο του πρώην εργοστασίου στη Νέα Ιωνία, αλλά η κρίση καθιστά το εγχείρημα δύσκολο, τουλάχιστον επί του παρόντος. 

O όμιλος Μουζάκη θα μπορούσε να προχωρήσει σε πώληση κάποιου εκ των ακινήτων του, πλην όμως δεν εξετάζει ένα τέτοιο σενάριο, τουλάχιστον επί του παρόντος. 

Ακίνητα προς αξιοποίηση διαθέτουν και πολλές ακόμη εισηγμένες, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες Έδραση-Ψαλλίδας, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Βιοκαρπέτ, Βιοχάλκο, Sciens, Κούμπας Συμμετοχών, Pasal, Sato, Ελαστρον, Μπάμπης Βωβός (η διοίκησή του έχει αναφερθεί σε συζητήσεις με ξένα funds), Nutriart, Δούρος, Δομική Κρήτης, Μουζάκης, Κεραμεία Αλλατίνη, κ.ά\



euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου