“Ράμπο δόμησης” ελέγχουν τα πάντα Τα δίνει όλα στους μηχανικούς το ΥΠΕΚΑ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

“Ράμπο δόμησης” ελέγχουν τα πάντα Τα δίνει όλα στους μηχανικούς το ΥΠΕΚΑ


Γην και ύδωρ στους μηχανικούς προσφέρουν τα νέα πολεοδομικά και χωροταξικά εργαλεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, βάζοντας τον κλάδο στην πρώτη γραμμή των μέτρων που έχει θεσπίσει για την πάταξη της διαφθοράς στις πολεοδομίες αλλά και για τη «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων. 


Μοναδική παραφωνία αποτελεί το γεγονός ότι οι νέοι ρόλοι δεν δίνονται ανέξοδα και επιβαρύνουν με νέα καπέλα τους πολίτες… 
Την ώρα που συμβολαιογράφοι, ταξιτζήδες, φορτηγά και δικηγόροι εναντιώνονται στα μέτρα της πολιτείας, αντιδρώντας στην κατάργηση κεκτημένων ετών, οι μηχανικοί έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν από τον μεγάλο όγκο δουλειάς που τους ανοίγει το ΥΠΕΚΑ, τη στιγμή μάλιστα που η οικοδομή έχει καταρρεύσει. 

Με τις πολεοδομίες να βγαίνουν σε «εφεδρεία», οι μηχανικοί παίρνουν το πάνω χέρι στην έκδοση και τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών. Το σχέδιο νόμου που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή έχοντας τη σφραγίδα του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Σηφουνάκη προβλέπει τη σύσταση «ράμπο» δόμησης (σ.σ.: σώμα ελεγκτών δόμησης θα ονομάζεται) που θα έχει την αρμοδιότητα των ελέγχων σε τρία στάδια της οικοδομής.

Η επιλογή τους θα γίνεται με κλήρωση ώστε ο ελεγκτής-μηχανικός να είναι διαφορετικός σε κάθε στάδιο της οικοδομής. Μηχανικοί θα έχουν και όλη την ευθύνη της έγκρισης των μελετών (αρχιτεκτονικής, στατικής κ.ά.) και της κατασκευής του κτιρίου, αρμοδιότητα που είχαν έως σήμερα οι πολεοδομίες, οι οποίες μετονομάζονται σε υπηρεσίες δόμησης και θα περιοριστούν στον έλεγχο νομιμότητας και στην ψηφιοποίηση των αδειών. 

Ολοκληρωτικά πάνω τους παίρνουν οι μηχανικοί και τον νέο νόμο για την αυθαίρετα. Καθίσταται ο πολύτιμος σύμβουλος του πολίτη από την αρχή έως το τέλος διεκπεραιώνοντας όλη τη διαδικασία ηλεκτρονικά. Ακόμη και η ιστοσελίδα του υπουργείου στην οποία φιλοξενούνται οι δηλώσεις κατασκευάστηκε και διαχειρίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο αντί αμοιβής που, σύμφωνα με τον νόμο, προβλέπεται να προέλθει από το πράσινο ταμείο. 

Τα «οφίτσια» των μηχανικών πολλαπλασιάζονται από τη στιγμή που καθίσταται άκυρη κάθε μεταβίβαση ακινήτου, οικοπέδου, κατοικίας με  ημιυπαίθριο, χωρίς τη βεβαίωση του μηχανικού που να πιστοποιεί ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες. 

Τα νέα μέτρα δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες μηχανικούς και με το αζημίωτο καθώς η κάθε αυτοψία θα ξεκινά από 300 ευρώ. 

Δυσκίνητη εμφανίζεται η πολιτεία μόνο στην εκπόνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων που θα διαμορφώσουν τους νέους κανόνες αμοιβών των μηχανικών στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος που ισχύει από τις 2 Ιουλίου. 

Είναι από τα λίγα σημεία που οι δύο πλευρές έχουν κοντραριστεί αλλά σε ήπιους τόνους. Το ΤΕΕ κάνει λόγο για στρέβλωση της αγοράς και εκτίναξη του κόστους έκδοσης των οικοδομικών αδειών εξαιτίας του δεκαπλασιασμού των κρατήσεων και των εισφορών που επιβαρύνουν τις άδειες. 

Συνεπεία τούτου είναι να έχει παγώσει η αγορά και  είτε να μην βγαίνουν καινούριες άδειες είτε να βγαίνουν με κίνδυνο ο κόσμος να κληθεί να ξαναπληρώσει. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου