Λεμεσός: Η "εκτόξευση" συνεχίζεται

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Λεμεσός: Η "εκτόξευση" συνεχίζεται


Η συνεργασία τοπικών φορέων και ιδιωτικού τομέα έχει εκτοξεύσει την πόλη της Λεμεσού σε άλλα επίπεδα, καθιστώντας την παράδειγμα προς μίμηση. Ως την ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας χαρακτήρισε ο Δήμαρχος της Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου την ίδια την πόλη. Και δεν μπορεί να έχει άδικο όταν σε μια χρονιά που η κυπριακή οικονομία ταλαιπωρείται από σωρεία προβλημάτων, η Λεμεσός αναπτύσσεται, προσελκύει επενδύσεις και καθιερώνεται ως ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
Ατμομηχανή της οικονομίας
Τι είναι αυτό που κάνει τη Λεμεσό τόσο ξεχωριστή από τις άλλες πόλεις; Γιατί τόσος κόσμος από την Κύπρο και το εξωτερικό επιλέγει την πόλη για επενδύσεις, αλλά και για τις διακοπές του; Ρωτήσαμε τον πλέον ίσως αρμόδιο να μας απαντήσει τα πιο πάνω ερωτήματα. Ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου ήταν χείμαρρος. Και ποιος τον αδικεί;Κατ’ αρχήν για τον τουρισμό. Ο Δήμαρχος Λεμεσού εστίασε τις δηλώσεις του στο γεγονός ότι η πόλη διαθέτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα των τουριστών. «Η πόλη διαθέτει ένα πολύ καλό προϊόν το οποίο ανταποκρίνεται επάξια στα νέα δεδομένα. Κατ’ αρχήν ο παράγοντας παραλία είναι πολύ σημαντικός και η Λεμεσός διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, περίπου 14 χιλιομέτρων, η οποία, ακόμα πιο σημαντικό, είναι εύκολα προσβάσιμη σε όλους. Περαιτέρω, η γεωγραφική θέση της πόλης μοιάζει σήμερα ιδανική, καθώς υπάρχει εγγύτητα και στα δυο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Πρόσθετα, πέραν της θάλασσας, η πόλη είναι σχετικά κοντά στην οροσειρά του Τροόδους, επομένως εξυπηρετεί και αυτό που προτιμά το βουνό από τη θάλασσα ή θέλει να έχει και τις δυο επιλογές».Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος Λεμεσού να απαριθμεί τα πλεονεκτήματα της πόλης του, αναφέρθηκε στις επιλογές που έχει κάποιος πέραν της θάλασσας, σημειώνοντας ότι μπορεί να επισκεφτεί τις περιοχές του κρασιού. Ειδικότερα για το θέμα του κρασιού, επεκτάθηκε στο θέμα των εκδηλώσεων τονίζοντας με ιδιαίτερη περηφάνια τη γιορτή του κρασιού που διεξάγεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Επανερχόμενος στα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος στην πόλη, επισήμανε τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που υπάρχουν.Ένα άλλο δυνατό σημείο της πόλης, είναι τα πολλά σημεία εστίασης και διασκέδασης που διαθέτει και τα οποία προσφέρουν στον επισκέπτη μεγάλο αριθμό επιλογών. Αυτό, συνδυασμένο με τη «ψυχοσύνθεση» των Λεμεσιάνων, η οποία σύμφωνα με το Δήμαρχο τους είναι ξεχωριστή, προσφέρουν στην πόλη ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Επενδυτικός προορισμός
Αναφερόμενος στην πόλη, ως ένας αξιόλογος επενδυτικός προορισμός, ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι η πόλη διαθέτει παράδοση στην προσέλκυση ξένων εταιρειών, οι οποίες προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις, βοηθώντας έτσι την οικονομία της πόλης, αλλά και το σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι αρκετές γερμανικές εταιρείες είχαν φτάσει στη Λεμεσό ακόμα και πριν το 1974. Ακολούθησαν αγγλικές εταιρείες, ενώ σήμερα υπάρχει μια πληθώρα εταιρειών από τη Νορβηγία, το Ισραήλ τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες. Πλέον, ο χαρακτήρας της Λεμεσού έχει αλλάξει, και το κοσμοπολίτικο στοιχείο έχει καθιερωθεί. Μεγάλη διεθνής κοινότητα ξένων, αλλά μόνιμων κατοίκων της πόλης, πολλές ξένες γλώσσες και ξένα σχολεία συνυπάρχουν αρμονικά στην πόλη. Στην ανάπτυξη όλων αυτών, ασφαλώς βοήθησε το μεγάλο λιμάνι που υπάρχει, ενώ συνέβαλαν αποφασιστικά τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία προσέλκυσαν ξένες εταιρείες να επενδύσουν στην πόλη της Λεμεσού. Βέβαια, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που υπάρχεις την Κύπρο, οι ανεπτυγμένες υπηρεσίες και τραπεζικό σύστημα, ο καλός καιρός και το αίσθημα ασφάλειας που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί.

Ο ρωσικός παράγοντας
Πρόκειται για ένα παράγοντα, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Λεμεσού και όχι μόνο. Οι Ρώσοι τουρίστες, αλλά και επενδυτές, αποτελούν ένα δυνατό χαρτί για τη Λεμεσό και για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι φορείς της πόλης, δεν πρόκειται να το αφήσουν στην τύχη. Ο Κ. Χρίστου μας ανέφερε ότι φέτος διοργανώθηκε εκστρατεία του Δήμου στην Αγία Πετρούπολη, η οποία στοίχισε περίπου ένα εκ ευρώ. Περιελάμβανε επαφές και ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σε σχέση με τη Λεμεσό και είχε στόχο την αύξηση του ρωσικού ρεύματος προς την πόλη. «Δεν είδαμε το ποσό που δώσαμε ως έξοδο, αλλά ως επένδυση. Και αυτό γιατί ήδη οι επαφές είχαν αποτέλεσμα. Υπήρξε απαντητική επίσκεψη από αντιπροσωπεία φορέων της πόλης και οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Ανάλογες ενέργειες θα υπάρξουν και με τη Μόσχα, καθώς και άλλες ρωσικές πόλεις», σημείωσε ο κ. Χρίστου.

REAL ESTATE
Άμεσα και έμμεσα οφέλη
Η Λεμεσός έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο. Εταιρείες, επιχειρηματίες και στελέχη από διάφορους κλάδους της οικονομίας, επιλέγουν τη Λεμεσό για τις εργασίες τους. Οι ναυτιλιακές εταιρείες φαίνεται να είχαν κάνει την αρχή, αλλά σήμερα οι κλάδοι που στηρίζουν την οικονομία της Λεμεσού είναι πάρα πολλοί. Όλα αυτά έχουν άμεση θετική επίδραση και στον κλάδο των ακινήτων της πόλης, επισημαίνει με δηλώσεις του στη Business Weekly, ο Γιάννης Μισιρλής, εκ των διευθυντών της Imperio Properties.Όπως εξηγεί, είτε οι ίδιες οι εταιρείες, είτε τα στελέχη που έρχονται στην Κύπρο αγοράζουν γραφεία αλλά και διαμερίσματα για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Συνήθως τα στελέχη των μεγάλων εταιρειών φτάνουν στο νησί με μακροχρόνια συμβόλαια και έτσι με την πάροδο ενός χρόνου διαμονής, προχωρούν σε αγορά ακινήτων. Μιλώντας ειδικότερα για τη ρωσική αγορά, ο κ. Μισιρλής επισήμανε την αύξηση του ενδιαφέροντος που παρατηρείται, σημειώνοντας ότι σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία πέτυχε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι μισθοί στη χώρα.Ερωτηθείς για τις περιοχές οι οποίες συνήθως προτιμούνται από υψηλόβαθμα στελέχη ξένων εταιρειών, ο κ. Μισιρλής ανέφερε ότι εφόσον πρόκειται για επαύλεις, συνήθως προτιμούνται οι περιοχές στους λόφους Καλογήρων και Μεσοβουνίου, όπου ένα ακίνητο μπορεί να φτάσει τα 3 – 4 εκ. ευρώ, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει πράξη και στα 10 εκ. ευρώ.Όσον αφορά στα διαμερίσματα, η περιοχή που συνήθως προτιμάται, είναι στον ποταμό Γερμασόγειας, και από το ξενοδοχείο Holiday Inn Μέχρι το Four Seasons. Πρόκειται για την πλέον ακριβή περιοχή της Λεμεσού ανά τετραγωνικό μέτρο, σημείωσε.Σε σχέση τώρα με τα άλλα έργα υποδομής που γίνονται στην πόλη, καθώς επίσης και διάφορα εμπλουτιστικά έργα όπως είναι η Μαρίνα Λεμεσού, ο κ. Μισιρλής εξήγησε ότι αυτά προσδίδουν μια διαφορετική αίγλη στην πόλη και την κατατάσσουν σε ένα άλλο επίπεδο. Τα έμμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη που αναμένεται να έχει η πόλη από αυτά τα έργα, είναι πολλαπλάσια από τα οφέλη που θα προκύψουν για μερικούς developers και ορισμένους άλλους εμπλεκόμενους με αυτά, σημείωσε ο κ. Μισιρλής. Για όλα αυτά πάντως, κατέληξε, θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα τόσο στο Δημαρχείο, όσο και στο ΕΒΕ, αλλά και σε ορισμένα άτομα της πόλης, τα οποία ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια πριν από 10 χρόνια, όταν η Λεμεσός δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα και τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα.

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΕΝΟΨΕΙ

Limassol Landmark
Το έργο του 28ώροφου κτιριακού συγκροτήματος που θ' ανεγερθεί στην παραλιακή περιοχή Λεμεσού, θ' αποτελείται από 233 παραθεριστικές οικίες με θέα προς τη θάλασσα και με προσφορά ξενοδοχειακών υπηρεσιών 7 αστέρων για όλους τους ενοίκους, δεκατέσσερις εμπορικές μονάδες, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στους ιδιοκτήτες των οικιών. 
Το Limassol Landmark θα διαθέτει 1700 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 1300 θα είναι δημόσιοι χώροι στάθμευσης, ενώ το 25% του συνολικού εμβαδού του χώρου θα είναι δημόσια πλατεία με έντονη την παρουσία πρασίνου. Όσον αφορά το κόστος του υψηλότερου κτηρίου της Λεμεσού υπολογίζεται στα €370 εκ. και τα οικοδομήσιμα τ.μ στις 54,000.
Εκτός από την Pafilia στο Limassol Landmark συμμετέχουν και δύο Όμιλοι από τη Ρωσία και ένας από τη Νορβηγία οι οποίοι θα παρουσιαστούν σε μεταγενέστερο στάδιο σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά που θα δοθούν οι πολεοδομικές άδειες.

Limassol Marina
Tο έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση κυπριακών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της εταιρείας είναι οι εξής: Cybarco, Φραγκούδη & Στεφάνου, Ιωάννου & Παρασκευαΐδης, J&P - Αβαξ Αθηνά ΑΤΕ, Εταιρεία Ανάπτυξης Μαρίνας Λεμεσού και CADS Holdings. 
Πρόκειται για μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 350 εκ ευρώ, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν τα απαραίτητα λιμενικά έργα και οι κτιριακές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής, καθώς και ειδικός χώρος για τη συντήρηση και επιδιόρθωσή τους. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το φθινόπωρο του 2012 και θα περιλαμβάνει οικιστικές, εμπορικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές αναπτύξεις, με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων η Μαρίνα Λεμεσού θα περιλαμβάνει: 
- 660 θέσεις για σκάφη αναψυχής, από μικρά μέχρι υπερπολυτελείς θαλαμηγούς μήκους έως και 100 μέτρων. 
- Χώρο συντήρησης και επιδιορθώσεων μικρής κλίμακας. 
- Χώρο στάθμευσης για 700 αυτοκίνητα, χώρους στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων και ποδηλάτων. 
- Αναπαλαίωση του κτιρίου της Trakasol, δημιουργία χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις και μεταστέγαση της σχολής Hanseatic. 
- Επιχωματώσεις εντός του λιμενικού χώρου, δημόσια πλαζ για λουόμενους, πλατεία για εκδηλώσεις, χώρους πρασίνου και πεζόδρομους.

Olympic Residence
Τα δύο πρώτα πολυώροφα κτίρια των 16 ορόφων στη Λεμεσό αποτελούν ένα project που θα αναπτύξουν επενδυτές και εταιρείες από το εξωτερικό μέσω της εταιρείας M.G. Olympic Residences Ltd.
Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες των πολυτελών διαμερισμάτων θα έχουν όλες εκείνες τις υπηρεσίες που παρέχονται σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Υπάρχουν κανονισμοί, τρόπος και όροι διαβίωσης που διασφαλίζουν μοναδική άνεση, ποιότητα ζωής, ασφάλεια, ομαλή συμβίωση, πολλαπλές υπηρεσίες και απλή πολυτέλεια στον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητα.
Όλα τα διαμερίσματα θα βρίσκονται πάνω σε δύο πύργους και η ποιότητα κατασκευής βασισμένη στην τελευταία τεχνολογία και τα πιο ψηλά κριτήρια που έχουν κτιστεί γνωστά έργα στην Ευρώπη, Ντουμπάι και Αμερική. Θα υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες για τους ενοίκους, πισίνες, Spa, γήπεδα τένις με αρκετούς χώρους πρασίνου και μια δημόσια πλατεία στο επίπεδο της θάλασσας, στην οποία θα βρίσκονται καφεστιατόριο και καταστήματα από γνωστούς οίκους μόδας από το Μιλάνο και το Παρίσι, καθώς επίσης και κοσμηματοπωλείο.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου