Αύξηση αντικειμενικών, μείωση αφορολογήτου για τα ακίνητα

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Αύξηση αντικειμενικών, μείωση αφορολογήτου για τα ακίνητα


Ιδιαίτερα υψηλούς φόρους θα κληθούν να καταβάλουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το 2012 εξαιτίας των νέων σκληρών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μείωση του αφορολογητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) αποτελούν τα νέα μέτρα για τα ακίνητα, που θα εκτοξεύσουν ωστόσο σειρά από άλλους φόρους στα ύψη. Και αυτό διότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει στην αύξηση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ, την αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ θα υπαχθούν στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας περισσότεροι φορολογούμενοι.
Από τις επιβαρύνσεις στα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει αυξημένους φόρους σε σχέση με φέτος κατά 235%! Συγκεκριμένα υπολογίζεται η είσπραξη 3,78 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ το 2011.
Ειδικότερα η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών από την 1-1-2012 με τις αγοραίες θα επιβαρύνει μεταξύ άλλων:

1. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία πάνω από 200.000 ευρώ.
2. Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
3. Τα συμβόλαια και τις μετεγγραφές. Αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
4. Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
5. Τα τεκμήρια για κατοικίες. Με βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
6. Φόρος από ενοίκια και Τέλος Ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ). Ανοδικά θα κινηθούν ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% - 3% επί των μισθωμάτων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.
7. Το νέο ειδικό τέλος επί των ακινήτων που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ θα αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι επιβάλλεται επί της τιμής ζώνης κάθε ακινήτου.
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται συγκεκριμένα ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και όχι ότι θα αναπροσαρμοσθούν. Δηλαδή σε κάποιες περιοχές της χώρας που οι εμπορικές τιμές και οι αντικειμενικές αξίες είναι στα ίδια επίπεδα ενδεχομένως να παρατηρηθεί το παράδοξο οι τιμές της εφορίας να ξεπεράσουν τις αγοραίες τιμές.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου