Ξεκινά η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ξεκινά η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου


Με στόχο την πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου τομέα, ο σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου ξεκινά συνεργασία με όλους τους φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν ακίνητα προς μακροχρόνια μίσθωση. Οι φορείς στους οποίους θα απευθυνθεί ο σύμβουλος είναι όλα τα υπουργεία, η ΚΕΔ, η ΕΤΑ, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, η ΓΑΙΟΣΕ και όλες οι ΔΕΚΟ οι οποίες ελέγχονται κατά 100% από το Ελληνικό Δημόσιο.
Στόχος του συμβούλου, ο οποίος αποτελείται από κονσόρτσιουμ εννέα ελληνικών τραπεζών με επικεφαλής την Εθνική Τράπεζα, είναι η καταγραφή των περίπου 120.000 ακινήτων που κατέχουν όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς.

Τα ακίνητα που θα καταγραφούν μέσα στο 2012 θα τοποθετηθούν σε διάφορα χαρτοφυλάκια, με στόχο την αξιοποίησή τους με βάση μακροπρόθεσμες συμβάσεις μίσθωσης (π. χ. διάρκειας 50-100 ετών). Το πρώτο χαρτοφυλάκιο που θα δημιουργηθεί θα αφορά 2.000 έως 3.000 ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ακίνητα-φιλέτα. Στόχος δε είναι, σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια τα ακίνητα να φέρουν δημόσια έσοδα αρκετών δισ. ευρώ». Στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων περιλαμβάνονται το Ελληνικό και το Πρασονήσι της Ρόδου.
Οι πρώτες συμβάσεις αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου, ωστόσο, που αναμένεται να υπογραφούν αφορούν τα 35 ακίνητα που ήδη έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ) με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back). Η δεύτερη σημαντική σύμβαση αναμένεται με το Ελληνικό, για το οποίο η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού επιλογής αναδόχου τοποθετείται ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του σε συνέδριο για τις σχέσεις της χώρα μας με τον αραβικό κόσμο. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι για το Ελληνικό «σε λίγες μέρες θα έχουμε μια επίσημη ανακοίνωση σχετική με τη διαγωνιστική διαδικασία», ενώ σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΔ σύντομα θα φέρει στο φως της διεθνούς δημοσιότητας «συγκεκριμένες ενότητες δελεαστικών ακινήτων που προσφέρονται κυρίως για τουριστική και αστική ανάπτυξη». Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου