Ξεκινά ο χορός των προσφυγών κατά του τέλους ακινήτων

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ξεκινά ο χορός των προσφυγών κατά του τέλους ακινήτων

Μείζον ζήτημα, για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει με την απόφαση για την επιβολή του τέλους ακινήτων. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η διατύπωση της σχετικής ρύθμισης, οδηγεί σε παράνομο «μπλοκάρισμα» της αγοράς ηλεκτρισμού καθώς απαγορεύει την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ιδιωτική εταιρεία προμήθειας Hellas Powerσκοπεύει να κινηθεί δικαστικά εναντίον της απόφασης. Θα ζητήσουμε προσωρινή διαταγή εναντίον της απόφασης, όχι στο σύνολό της αλλά στο σκέλος που δεν επιτρέπει την αλλαγή παρόχου, επιβεβαιώνει πηγή της εταιρείας.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Σύμφωνα με τη γνωστή ρύθμιση, η χρέωση του ειδικού φόρου στα ακίνητα θα γίνει με την κατανομή που υπήρχε ανά προμηθευτή στις 17 Σεπτεμβρίου. Την περίοδο εκείνη περίπου 200 χιλιάδες καταναλωτές προμηθεύονταν ρεύμα από τους δύο μεγάλους ιδιώτες παρόχους και οι υπόλοιποι 7,5 εκατ. καταναλωτές από τη ΔΕΗ. Ωστόσο η διατύπωση της ρύθμισης συνεπάγεται ότι μέχρι να εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της, δηλαδή όλες οι εκκρεμείς δόσεις της έκτακτης εισφοράς, τότε δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή: «Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος» αναφέρει ειδικότερα η παράγραφος 13 του άρθρου 53 του σχετικού νόμου στον οποίο εντάθηκε η απόφαση για την επιβολή του έκτακτου τέλους.

Όπως εξηγεί στο Capital.gr θεσμικός παράγοντας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και εάν πληρωθεί η πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς και ο φορολογούμενος – καταναλωτής δεν έχει καμία οφειλή προς την εφορία ή τον πάροχο ρεύματος, δεν μπορεί να αλλάξει προμηθευτή. Πρόκειται για μία ρύθμιση καταχρηστική, πιθανόν αντισυνταγματική που αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, τονίζει η ίδια πηγή.

Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr παρακολουθείται στενά και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία μάλιστα έχει ήδη προχωρήσει σε άτυπη ενημέρωση προς το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών. Πληροφορίες θέλουν η ΡΑΕ να έχει επισημάνει ατύπως προς το ΥΠΟΙΚ ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη διατύπωση της σχετικής ρύθμισης, ούτως ώστε να επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή, εφόσον ο υπόχρεος είναι ενήμερος και να διατηρηθεί η απαγόρευση στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν έχει καταβάλει την εκκρεμή δόση.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα εξοφλείται σε δύο δόσεις στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012. Πρακτικά δηλαδή κλείνει η αγορά της λιανικής και καθίσταται αδύνατη η αλλαγή προμηθευτή για διάστημα τριών μηνών, σε πρώτη φάση. Καθώς όμως η έκτακτη εισφορά προβλέπεται να επεκταθεί και τα επόμενα χρόνια, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη διατύπωση η «απαγόρευση» στην αλλαγή προμηθευτή θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου