Πάνω 12 φόροι λόγω αύξησης αντικειμενικών

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πάνω 12 φόροι λόγω αύξησης αντικειμενικών

Σειρά επιβαρύνσεων φέρνει στους φορολογούμενους η κυοφορούμενη και εμμέσως προαναγγελλόμενη από το υπουργείο Οικονομικών αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε με νόημα χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το τελευταίο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) ότι «η νομοθεσία προβλέπει πάντα τη δυνατότητα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών», ενώ και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται η αύξησή τους.

Μάλιστα από τη φορολογία ακινήτων προβλέπεται ότι το δημόσιο θα εξασφαλίσει το 2012 πρόσθετα έσοδα 3,7 δισ. ευρώ. Με δεδομένη αυτήν την πρόβλεψη είναι ζήτημα χρόνου πλέον η αύξηση των αντικειμενικών η οποία κατά πάσα πιθανότητα τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου, ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.


Η αύξηση των αντικειμενικών αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς στόχος του υπουργείου είναι να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγοραίες τιμές και να περιοριστεί η τρύπα της φοροδιαφυγής που υπάρχει στα εισοδήματα που δημιουργούνται ή ξεπλένονται από τη διαφορά αντικειμενικών και αγοραίων τιμών. Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών πρόκειται να προκαλέσει αλυσιδωτές επιβαρύνσεις μέσω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω μιας σειράς φόρων και τελών. Ειδικότερα η αύξηση των αντικειμενικών παρασύρει προς τα πάνω τους εξής φόρους, τέλη και έξοδα:

1.Μεταβιβάσεις ακινήτων
2.Κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές
3.Φόρος Ακίνητης Περιουσίας
4.Τέλος Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ
5.Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
6.ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα
7.Έξοδα παράστασης δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων
8.Συμβολαιογραφικά δικαιώματα
9.Τεκμήρια κατοικιών
10.Τέλη υποθηκοφυλακείων και εγγραφής πράξεων στο κτηματολόγιο
11.Ελάχιστο δηλούμενο εισόδημα από μισθώματα κατοικιών
12.Κόστος έκδοσης οικοδομικών αδειών

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου