Lex: Επιστροφή στο ενοίκιο

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Lex: Επιστροφή στο ενοίκιο


Medium_1
Έναν μεγάλο σεισμό συνήθως ακολουθούν μετασεισμοί, καθώς η γη αναζητεί τις νέες ισορροπίες της. 
Με τον ίδιο τρόπο οι αγορές ακινήτων στις ΗΠΑ και την Βρετανία χρειάζονται ένα διάστημα για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κρίσης. Ο δανεισμός είναι σφιχτός και οι περισσότεροι πωλητές αρνούνται να δεχτούν συγκριτικά χαμηλές τιμές. 
Οπότε, δεν είναι να απορεί κανείς που το ενοίκιο έχει γίνει πολύ δημοφιλές. Στις ΗΠΑ, σχεδόν 10% περισσότερες οικογένειες προτιμούν σήμερα να νοικιάσουν, σε σχέση με το αποκορύφωμα της στεγαστικής ακμής. 
Το περίεργο είναι ότι ο κόσμος θα έπρεπε να τρελλαίνεται να γίνει ιδιοκτήτης. Για πρώτη φορά από το 1981 τουλάχιστον, το μέσο μηνιαίο μίσθωμα στις ΗΠΑ είναι σήμερα υψηλότερο από την μέση δόση στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με την Capital Economics. Στην Βρετανία, το επιτόκιο σε πολλά στεγαστικά δάνεια είναι χαμηλότερο από τον πληθωρισμό. Κι όμως, συμβαίνει το ανάποδο. 
Οι δυνητικοί αγοραστές τρομάζουν από τον συνδυασμό της υψηλής ανεργίας, οικονομικής ανασφάλειας και έλλειψης χρηματοδότησης. Σε ΗΠΑ και Βρετανία η στεγαστική πίστη κινείται στα μισά από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν την ύφεση. Πράγματι, τα δύο τρίτα όσον δεν έχουν σπίτι στην Βρετανία, πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία προοπτική να αγοράσουν, σύμφωνα με έρευνα της Halifax.

Οι μεγάλοι νικητές είναι όσοι αγοράζουν για να μισθώσουν. Η απόδοση του μισθωτηρίου του αμερικανικού σπιτιού ανεβαίνει προς το 5,5% που είναι τα υψηλότερα επίπεδα σε μια γενιά. Αν οι τιμές πέσουν περισσότερο, οι αποδόσεις για τους νέους επενδυτές θα αυξηθούν αναλόγως. Είναι μια καταπληκτική περίπτωση, αλλά τα κέρδη περιορίζονται σε όσους έχουν μεγάλα αποθέματα ρευστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου