Προς διαβούλευση ο νέος ΓΟΚ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Προς διαβούλευση ο νέος ΓΟΚ


Έως το τέλος του μήνα θα δοθεί προς διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς η πρόταση για το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό με τον οποίον σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ κ. Νίκο Σηφουνάκη θα απλοποιηθούν οι όροι δόμησης και θα θεσπιστούν κανόνες βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Επιπλέον το ΥΠΕΚΑ έχει σχεδόν ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου για τον νέο Τρόπο Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών και Ελέγχου Κατασκευών που καταργεί τις Πολεοδομίες με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν έως σήμερα και θεσπίζει σώμα ελεγκτών δόμησης, που θα εκδίδει το πιστοποιητικό καλής κατασκευής για να συνδεθεί η οικοδομή με το δίκτυο της ΔΕΗ. Την ευθύνη για την οικοδομή θα έχει ο μηχανικός που εκπονεί τη μελέτη για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ όλες οι επικοινωνίες με τις πολεοδομίες θα γίνονται μέσω Διαδικτύου.
Τέλος, το υπουργείο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σηφουνάκη, προχωρά στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, με όλα τα στοιχεία που το αφορούν (μελέτες, επισκευές λόγω σεισμών, μετατροπές κ.λπ.) που Θα ξεκινήσει από τις νέες οικοδομές και σε μια πενταετία θα επεκταθεί και στις υπάρχουσες. Τα στοιχεία θα συνδεθούν με το Κτηματολόγιο και τα αρχεία των δήμων με στόχο να αποκαλυφθούν τα αυθαίρετα.
Πηγή:www.buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου