Pasal: Ενισχύει την ψυχαγωγία στο Athens Heart

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Pasal: Ενισχύει την ψυχαγωγία στο Athens Heart


Tον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του εμπορικού κέντρου Athens Heart θέλει να ενισχύσει η Pasal Development, εκτιμώντας ότι αυτός μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του συγκροτήματος έναντι των υπόλοιπων πολυκαταστημάτων που λειτουργούν στον άξονα της οδού Πειραιώς. 
Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη σταδιακά αλλάζει τη σύνθεση των μισθωτών, αυξάνοντας την παρουσία καταστημάτων τα οποία προσφέρουν αναψυχή και διασκέδαση. Ήδη λειτουργούν νέοι τέτοιοι χώροι, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και επιπλέον παρόμοιοι στο εμπορικό κέντρο. 
Σημειώνεται πως σήμερα το 96% των διαθέσιμων χώρων του Athens Heart είναι μισθωμένο και σύμφωνα με τη διοίκηση της Pasal μέχρι τα τέλη του έτους θα υπάρχουν χρήστες για το σύνολο των 20.000 τ.μ. του συγκροτήματος. Επίσης, η διαχειρίστρια εταιρεία προωθεί σειρά εκδηλώσεις (μουσικές παραστάσεις κ.ά.), με στόχο το εμπορικό κέντρο να καταστεί σημείο συνάντησης που δεν θα περιορίζεται μόνο σε αγορές καταναλωτικών αγαθών. 
Μάλιστα, σε μία περίοδο όπου η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά, η επιλογή για την ενίσχυση του ψυχαγωγικού χαρακτήρα του Athens Heart φαίνεται πως έχει αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι η επισκεψιμότητά του αυξήθηκε με ρυθμό 15%, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 ο αριθμός των επισκεπτών κατέγραψε περαιτέρω άνοδο της τάξεως του 5%.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο μέσος αριθμός επισκεπτών στο εμπορικό κέντρο της PasalDevelopment τις καθημερινές διαμορφώνεται σε 5.000 άτομα και είναι σχεδόν διπλάσιος (10.000 άτομα δηλαδή) τα σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με την εισηγμένη, το 2010 την πύλη του Athens Heart πέρασαν κάτι λιγότερο από 2 εκατ. άνθρωποι, επίπεδο που αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος. 

--- Κάτω ο τζίρος και τα ενοίκια 
Σε αντίθεση, όμως, με την ανοδική τάση της επισκεψιμότητας, ο τζίρος των καταστημάτων που λειτουργούν στο εμπορικό κέντρο της εισηγμένης -όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα malls της χώρας- παρουσιάζει υποχώρηση. 
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2011 τα έσοδα των καταστημάτων υποχώρησαν σε ποσοστό περίπου 8%, προφανώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των περικοπών στα εισοδήματα των εργαζομένων και, κατά συνέπεια, της μείωσης στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. 
Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει, όπως είναι φυσικό, τα έσοδα της Pasal από τη μίσθωση των χώρων του εμπορικού κέντρου, δεδομένου πως αρκετοί χρήστες έχουν ζητήσει και έχουν εξασφαλίσει χαμηλότερα ενοίκια. 
Οι τιμές μίσθωσης έχουν πλέον μειωθεί κατά μέσο όρο 30% σε σχέση με τα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την κρίση, χωρίς να αποκλείεται να υποχωρήσουν περαιτέρω αν δεν αναστραφεί ή έστω αν δεν σταθεροποιηθεί το κλίμα που επικρατεί στην αγορά. 
Ασφαλώς, η πτωτική αυτή πορεία αντικατοπτρίζεται και στα έσοδα της εισηγμένης από μισθώσεις ακινήτων, που για το α΄ τρίμηνο του 2011 μειώθηκαν στο 1,47 εκατ. ευρώ έναντι 1,94 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 
Ωστόσο, η κάμψη στο ύψος των μισθωμάτων έχει θετικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον εμπορικών αλυσίδων να εξασφαλίσουν χώρο στο Athens Heart, αφού το κόστος σήμερα είναι πολύ χαμηλότερο εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν. Έτσι, η διοίκηση της εισηγμένης το τελευταίο διάστημα παρατηρεί αναθέρμανση της ζήτησης για νέες μισθώσεις, γεγονός που μεταξύ άλλων σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί και για την προώθηση - υλοποίηση της επένδυσης που σχεδιάζει στην περιοχή της Χαλκίδας. 
Υπενθυμίζεται πως η Pasal διαθέτει ιδιόκτητη έκταση 81 στρεμμάτων στον δήμο Ληλαντίων Ευβοίας, την οποία προτίθεται να αξιοποιήσει με την κατασκευή ενός εμπορικού - ψυχαγωγικού κέντρου. 
Ήδη, βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των απαραίτητων αδειών, ενώ αναζητά μισθωτές ώστε να ξεκινήσει την επένδυση έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό χρηστών. Η αναζωπύρωση του μισθωτικού ενδιαφέροντος για το Athens Heart εκτιμάται πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στην περίπτωση του συγκροτήματος στη Χαλκίδα. 


Πηγή: euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου