«Στοχοποίηση των ιδιοκτητών ακινήτων από τα νέα μέτρα»

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

«Στοχοποίηση των ιδιοκτητών ακινήτων από τα νέα μέτρα»


Medium_1
Του Νικου X. Pουσανογλου

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι φορείς της αγοράς ακινήτων από την νέα φοροεπιδρομή, με βάση τα όσα προβλέπονται μέχρι στιγμής στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, δεν κρύβουν την απογοήτευση έως και την οργή τους για την «καταδίκη», όπως αναφέρουν, του κλάδου της οικοδομής σε μαρασμό και ύφεση για αρκετά ακόμα χρόνια, αντί να υιοθετούνται λύσεις αναπτυξιακές.
Σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, κ. Ιωάννη Ρεβύθη, οι νέες επιβαρύνσεις στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα «συνιστούν ξεκάθαρη στοχοποίηση των ιδιοκτητών ακινήτων, χωρίς καμία δικαιολογία, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση της οικοδομής και αύξηση της ανεργίας». Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα το αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), που αντικατέστησε πέρυσι το ΕΤΑΚ, θα ξεκινάει πλέον από τις 200.000 ευρώ (από 400.000 ευρώ) με συντελεστές από 0,1% έως και 1% για τα ακίνητα αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΑΠ επιβάλλεται επί της αντικειμενικής αξίας και αφορά την ακίνητη περιουσία μεμονωμένων φυσικών προσώπων (δεν υπολογίζεται δηλαδή επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού).

Παράλληλα, δεν έχει εγκαταλειφθεί και το σχέδιο για την επιβολή ενός νέου ειδικού τέλους ακινήτων με συντελεστές της τάξεως του 0,1% - 0,2% για το σύνολο των ακινήτων. Το εν λόγω τέλος, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, νερού ή τηλεφώνου. Στον αντίποδα, θετική ήταν η απόρριψη της πρότασης για μείωση των αφορολόγητων ορίων για την πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο για τον άγαμο επρόκειτο να περιοριστεί σε μόλις 100.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ σήμερα), ενώ για τον έγγαμο θα υποχωρούσε σε 125.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ). Αν και τα μέτρα αυτά τελικά αποσύρθηκαν από το τραπέζι, είναι δεδομένο ότι θα παραμένουν ως απειλή για την αγορά σε κάποια μελλοντική έξαρση της κρίσης.
Σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους της κτηματαγοράς, τα νέα μέτρα ερμηνεύονται ως η αφετηρία της οριστικής αποχής από την αγορά του συνόλου των ούτως ή άλλως ελάχιστων σημερινών υποψήφιων αγοραστών. Η δε αποκλιμάκωση των τιμών που μέχρι σήμερα βαδίζει με ρυθμούς χελώνας, ιδίως στις νεόδμητες κατασκευές, προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί, χωρίς όμως αυτό να σημάνει τη μελλοντική αναθέρμανση της ζήτησης.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που δημοσίευσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι συναλλαγές κατοικιών δεν ξεπέρασαν τις 12.718, έναντι 15.400 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, όταν οι συναλλαγές που έγιναν με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος είχαν ανέλθει σε 24.380, η πτώση είναι της τάξεως 47,8% και καταδεικνύει την μεγάλη πτώση της κτηματαγοράς.
Σημειωτέον, ότι στο σύνολο του 2010, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε 74.134, σχεδόν όσες και το 2009 (74.586), τη στιγμή που το 2008 ο αριθμός τους είχε ανέλθει 116.000.
Δεδομένου ότι η εικόνα αυτή φαίνεται να παρέμεινε ανάλογη και μάλλον επιδεινώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι προφανές ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στην αγορά, το 2011 θα είναι το χειρότερο έτος από πλευράς πωλήσεων από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου