Σε θέσεις μάχης οι θυγατρικές ακινήτων των τραπεζών

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Σε θέσεις μάχης οι θυγατρικές ακινήτων των τραπεζών

Στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα οποία μάλιστα εσχάτως παρατηρείται και σχετική κινητικότητα «ποντάρουν» οι τράπεζες, οι οποίες θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων. Πάντως, οι επιδόσεις των θυγατρικών των τραπεζών στο συγκεκριμένο τομέα είναι ικανοποιητικές, εν μέσω κρίσης, όπως προκύπτει και από τα μεγέθη του 2010, ενώ οι τράπεζες έχουν λαμβάνειν εφεξής και από το περίφημο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων, έστω κι αν- ήδη- οι σχετικές διαδικασίες μετρούν σημαντικές καθυστερήσεις.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ένα μήνα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις για την επιλογή της ομάδας των εγχωρίων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank EFG, Επενδυτική, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής, Αγροτική) στο ρόλο τους ως σύμβουλοι αξιοποίησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε ακίνητα, ακόμη οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν κληθεί από το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να ξεκινήσουν το έργο, όπως δεν έχουν καθορισθεί μέχρι στιγμής και οι αμοιβές που έχουν λαμβάνειν. Ωστόσο, η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή και η πίεση του χρόνου φαίνεται ότι θα φέρει εξελίξεις και στο συγκεκριμένο θέμα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα κληθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα για τον σκοπό αυτό, ενώ και από πλευράς των ασφαλιστικών ταμείων υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κινητικότητα ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.

Ποιες ήταν οι επιδόσεις των τραπεζών στον τομέα της παροχής συμβούλων ακινήτων το 2010;  Εστω κι αν η Εθνική έχει τον πρώτο ρόλο ως επικεφαλής της ομάδας των συμβούλων ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, συμμετέχοντας και στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει το ρόλο του συμβούλου στην ΚΕΔ, παρόλ'αυτά η Εθνική Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ακινήτων, είχε πολύ χαμηλό τζίρο -στα €351 χιλ. - και ζημίες ύψους €249 χιλ. το 2010. Ο λόγος; Ο όμιλος διενεργεί εσωτερικά, μέσω της ίδιας της τράπεζας, τη συντριπτική πλειοψηφία του όγκου των εργασιών στο κομμάτι των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Τις υψηλότερες επιδόσεις με προοπτική μάλιστα περαιτέρω αύξησης εφέτος, σύμφωνα τουλάχιστον με τη διοίκησή της, παρουσιάζει η θυγατρική του ομίλου EFG Eurobank, η Eurobank Property Services, η οποία για το 2010 είχε έσοδα από την παροχή υπηρεσιών ύψους €16 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2009, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €7,5 εκατ., ενισχυμένα κατά 34%.

Αντίθετα, στο μέτωπο της Εμπορικής Τράπεζας, ο όμιλος έχει προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιοργάνωση του κλάδου ακίνητης περιουσίας του, με στόχο την περικοπή δαπανών, θέτοντας ουσιαστικά από τις αρχές του 2011 στο περιθώριο τη θυγατρική της Emporiki Real Estate, με στόχο όλες οι εκτιμήσεις να διενεργούνται απευθείας από την Εμπορική Τράπεζα.

Στον όμιλο της Πειραιώς, οι επιδόσεις του κλάδου συμβούλων ακινήτων το 2010 ήταν συγκριτικά καλές: Ο όμιλος είχε το 2010 έσοδα περί τα €8 εκατ. ευρώ από €3,6 εκατ., ενώ η κερδοφορία ήταν οριακά μειωμένη στα €351 χιλ. από €361 χιλ.

Στον όμιλο της Alpha Bank, η εισηγμένη Alpha Aστικά Ακίνητα, έχει έσοδα που προέρχονται τόσο από μισθώσεις όσο και από την παροχή υπηρεσιών εκτιμήσεων και συμβούλων. Εξ ου και τα πλάνα περί εκμετάλλευσης της πτώσης της εγχώριας αγοράς ακινήτων το 2011 με επενδύσεις σε νέα ακίνητα. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει υψηλά χρηματικά διαθέσιμα ύψους €45,7 εκατ. επενδυμένα σε προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου είναι μηδενικές.

Στον όμιλο της Attica Bank φαίνεται ότι δεν έχει εγκαταληφθεί το σχέδιο για ενίσχυση του κλάδου των ακινήτων, δεδομενου ότι παραμένει το πλάνο ακόμη και για την ίδρυση Ανωνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας μέσω της θυγατρικής της. Στους κύριους τομείς δραστηριότητας της Atticabank Properties και συγκεκριμένα στον τομέα διαχείρισης ακινήτων, ο όγκος των εργασιών συνεχίζει να αυξάνεται δεδομένου ότι την τελευταία τριετία τα επενδυτικά ακίνητα της Τράπεζας σχεδόν τριπλασιάστηκαν (από 58 σε 160) ενώ αντίστοιχα και η εύλογη αξία τους πενταπλασιάσθηκε (από €10 εκατ. σε €50 εκατ. στο τέλος του 2010). Η εταιρεία πραγματοποιεί και αξιολόγηση των ακινήτων αυτών με σκοπό τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων σχετικά με τη διατήρηση, αξιοποίηση ή πώλησή τους με ανοικτό και το ενδεχόμενο δημιουργίας Α.Ε.Ε.Α.Π. 

Εντός του 2011, η εταιρεία θα επιδιώξει επίσης, μέσω του βασικού μετόχου της (Ε.Τ.Α.Α. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε), την εμπλοκή της και στην αξιοποίηση των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων. Στον τομέα των εκτιμήσεων, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Atticabank Properties έχει αναλάβει τη διαχείριση των εκτιμήσεων που διενεργούνται με σκοπό την αποτίμηση ακινήτων για τη διάθεση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών προϊόντων της τράπεζας, δεδομένου ότι μέχρι και το 2010 ο κύκλος εργασιών, ύψους €1 εκατ., προέρχεται αποκλειστικά από τη μητρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου