Κτηματαγορά: Έδωσαν ένα πήραν... περισσότερα

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Κτηματαγορά: Έδωσαν ένα πήραν... περισσότερα


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Μπορεί το πόθεν έσχες για αγορά ή οικοδόμηση ακινήτων να καταργείται μέχρι το 2013, σύμφωνα με το προς ψήφιση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το μέτρο αυτό όμως, δεν αρκεί για να απομακρύνει το κλίμα κατήφειας από την αγορά ακινήτων.
Η πρακτική της φοροεπιδρομής που υιοθετήθηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, η ελαχιστοποίηση του τραπεζικού δανεισμού και το «ψαλλίδισμα» των εισοδημάτων των νοικοκυριών έχουν ρίξει στα τάρταρα το ενδιαφέρον για απόκτηση κατοικίας.
Αντίστοιχα, τα επαγγελματικά ακίνητα βρίσκονται στον καθοδικό κύκλο, με το «θάνατο του εμποράκου» να βρίσκεται στην κορύφωσή του και τη συρρίκνωση του αγοραστικού εισοδήματος να προκαλεί «πονοκέφαλο» ακόμη και στους μεγάλους retailers.
Τι φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Με την αναστολή του πόθεν έσχες για την απόκτηση ακινήτου, η κυβέρνηση επιδιώκει -σύμφωνα με παράγοντες του real estate- να προσελκύσει στην εγχώρια αγορά ακινήτων τμήμα έστω του ρευστού που σήμερα κατευθύνεται στο εξωτερικό.
Αποτελεί κοινό μυστικό, εξάλλου, ότι το Λονδίνο είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς για τα «μεγάλα πορτοφόλια» από την Ελλάδα

Ωστόσο, οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν περαιτέρω φόρο.
Και αυτό επειδή, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, προβλέπεται «κεφαλικός φόρος» 500 ευρώ, καθώς η νέα κλίμακα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο,  προβλέπει συντελεστή 2 τοις χιλίοις για ακίνητα που ανήκουν στην κλίμακα από 200.000 έως 500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, με τη ρύθμιση αυτή που ουσιαστικά αντικαστάθηκε από την έκτακτη εισφορά στα ακριβά ακίνητα μέσω του λογαριασμού ΔΕΗ «επιστρέφει το ΕΤΑΚ και μάλιστα με διπλάσιο τουλάχιστον φορολογικό συντελεστή».
Παράλληλα, με τα νέα μέτρα, η μεσοσταθμική αύξηση του τεκμηρίου κατοικίας διαμορφώνεται στο 33%.
Φόροι σε «απρόσοδα» ακίνητα
Ένα ακόμη ζήτημα που θέτει η ομοσπονδία ιδιοκτητών είναι εάν είναι συνταγματική η επιβολή φόρων σε ακίνητη περιουσία, όπως καταστήματα, γραφεία ή οικόπεδα, τα οποία λόγω της οικονομικής συγκυρίας παραμένουν είτε χωρίς μισθωτή είτε δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες προκειμένου να απαλλαγούν από τα «βάρη» είτε μειώνουν σημαντικά το ύψος του μισθώματος είτε βάζουν «πωλητήριο», τακτικές που πολλές φορές δεν φέρουν αποτέλεσμα.
Πέφτουν οι τιμές;
Και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η υπερφορολόγηση, το δυσμενές οικονομικό κλίμα και το μεγάλο απόθεμα (άνω των 200.000) αδιάθετων ακινήτων έχουν οδηγήσει σε πτώση τις τιμές. Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, το real estate βρίσκεται στα επίπεδα προ του 2006, ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει από 15 έως 30%, σύμφωνα με την τοποθεσία και το είδος του ακινήτου.
Παράλληλα, παρότι οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 50-70%, διατηρώντας σε πλεονασματικό επίπεδο την προσφορά ακινήτων, το «αμυντικό σύστημα» των κατασκευαστικών εταιρειών συγκρατεί την πτώση των αξιών.
Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι οι συναλλαγές περιορίζονται σε λίγες περιοχές και σε ακίνητα πρώτης κατηγορίας, αποκρύπτεται το πραγματικό επίπεδο του real estate.
«Η αληθινή εικόνα της κτηματαγοράς θα αποκαλυφθεί όταν παρουσιαστούν αγοραστές με ρευστότητα που επιδιώκουν να αποκτήσουν ακίνητο σε πραγματικά χαμηλές τιμές» αναφέρει στο Capital.gr στέλεχος της κτηματαγοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου