"Οδικός Χάρτης ΙΙ" για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

"Οδικός Χάρτης ΙΙ" για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου

Του Δημήτρη Δελεβέγκου 
Δέσμη μέτρων για τη σωτηρία του ιστορικού κέντρου με την κωδική ονομασία «Οδικός χάρτης ΙΙ» θα παρουσιάσει έως το τέλος της εβδομάδας η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών του κέντρου της Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ). Πρόκειται για τον φορέα του οποίου οι προτάσεις υπήρξαν η «πρώτη ύλη» του πακέτου μέτρων που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Μαΐου. 
Στο πλαίσιο αυτό χθες η ΚΙΚΟΠΑ -σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων- παρουσίασε έρευνα για τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας. 
«Τέλη Ιουνίου θα παρουσιάσουμε τον οδικό χάρτη ΙΙ, στον οποίο καταγράφεται το πεδίο ευθύνης τόσο του καθένα από τα 10 εμπλεκόμενα υπουργεία, όσο και του κ. Θόδωρου Πάγκαλου που αποτελεί τον συντονιστή του εγχειρήματος» σημειώνει στο Capital.gr ο συντονιστής της ΚΙΠΟΚΑ Δημήτρης Νικολακόπουλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολακόπουλος, η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου ωςς υντονιστή της προσπάθειας για την αναβάθμιση της Αθήνας πραγματοποιήθηκε ύστερα από πιέσεις της κίνησης «καθώς ήταν αδύνατη η συνεννόηση με τα δέκα εμπλεκόμενα υπουργεία». 

«Έχουμε ενημερώσει αναλυτικά τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο. Έχει δεσμευθεί ότι σε περίπου 15 ημέρες θα ξεκινήσει επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς, όπως και ότι το Σεπτέμβριο θα δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Μένει λοιπόν να δούμε και πράξεις που απαιτούν τόλμη» εξηγεί ο κ. Νικολακόπουλος.

Μέτρα 

Όπως επισήμανε κατά την εκδήλωση ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες η μετανάστευση αποτελεί την αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας. 
«Έχει εξελιχθεί στο σοβαρότερο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα [...] ακόμη μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό. Το τελευταίο κάποια στιγμή θα λυθεί. Εάν δεν προσέξουμε το μεταναστευτικό• θα έχουμε πλέον πρόβλημα υπαρξιακό ως έθνος και ως κράτος» σημείωσε. 
Για την επίλυση του μεταναστευτικού, η κίνηση πολιτών προτείνει στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει την αύξηση του προϋπολογισμού της Frontex, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση περισσότερων κοινών επιχειρήσεων επαναπατρισμού λαθρομεταναστών. 
Παράλληλα, η ΚΙΚΟΠΑ προτείνει, μεταξύ άλλων: 
-την δημιουργία ενιαίου δικτύου πεζοδρόμων που εξασφαλίζει την ενοποίηση των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων, των βυζαντινών μνημείων και των υπολοίπων σημείων μνημειακού χαρακτήρα. 
-την απομάκρυνση από την «καρδιά» της Αθήνας των υπηρεσιών φιλοξενίας και περίθαλψης άστεγων και εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών. 
-την παροχή κινήτρων για κατεδάφιση μη διατηρητέων κτηρίων και τη μετατροπή τους σε πάρκινγκ ή την επανοικοδόμησή τους και την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους ενοικιάζουν τα κτίριά τους σε λαθρομετανάστες. 
-την αλλαγή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ»: εάν κάποιος μετανάστης συλληφθεί στο έδαφος άλλης χώρας – μέλους από αυτή στην οποία υπέβαλε το αρχικό αίτημα για άσυλο, θα πρέπει να δικαιούται να υποβάλλει νέο αίτημα, ζητώντας ταυτόχρονα το πάγωμα της διαδικασίας στη χώρα που εκκρεμεί η πρώτη υπόθεση. 
-την πάταξη του παραεμπορίου. 
-την πραγματοποίηση εργασιών αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. 
- την προκήρυξη από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας προγράμματος αναμόρφωσης όλων των προσόψεων των πολυκατοικιών στην πίσω πλευρά της Αθήνας. 
-την απομάκρυνση των αλλοδαπών για τους οποίους έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις απέλασης.

dimitris.delevegos@capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου