Στροφή προς τη βιοκλιματική προκάτ κατοικία

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Στροφή προς τη βιοκλιματική προκάτ κατοικία


Medium_1
Έχοντας κόστος μόλις 10%-15% μεγαλύτερο από ένα συμβατικό προκάτ, αλλά με περισσότερα πλεονεκτήματα και κυρίως απόσβεση της επιπλέον δαπάνης σε λίγα χρόνια, τα βιοκλιματικά σπίτια κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά.Με την οικολογική συνείδηση του Έλληνα συνεχώς να ενδυναμώνεται αλλά κυρίως η άμεση ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας -άρα και μείωση εξόδων σε ένα νοικοκυριό- ωθεί όλο και περισσότερους Έλληνες προς την βιοκλιματική κατασκευή.

Με κόστος που είναι μεγαλύτερο κατά 10-15% από ένα συνηθισμένο προκάτ σπίτι, τα προκατασκευασμένα βιοκλιματικά φαίνεται πως κερδίζουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά ακινήτων πλέον. Μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η απόσβεσή τους η όποια γίνεται σε χρονικό διάστημα λίγων ετών και προστίθεται στην καλύτερη ποιότητα ζωής που έχουν οι ιδιοκτήτες τους.
Το κόστος για την κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού ανεβαίνει από την επιλογή των υλικών που έχουν σαφώς καλύτερη ποιότητα. Το κόστος τους κυμαίνεται στα 850-950 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με τα 750-800 ευρώ που θα πληρώσει όποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα μη βιοκλιματικό σπίτι.

Οι αποκλίσεις στις τιμές αφορούν σχεδόν όλα τα μέρη του σπιτιού. Μάλιστα σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό ή σύστημα γεωθερμίας, για να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος του ρεύματος και της θέρμανσης, το συνολικό κόστος μπορεί να ανέβει κατά 50.000 ευρώ.

Το κόστος για την αγορά, την τοποθέτηση, την ενίσχυση της στέγης και τη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ ενός φωτοβολταϊκού 10 KW, φτάνει τα 40.000 ευρώ. Καλύπτεται από εγγύηση 25 ετών και με πρόχειρους υπολογισμούς μπορεί να δώσει στον ιδιοκτήτη ποσό 7.500 ευρώ το χρόνο από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ.
"Το βιοκλιματικό προκάτ σπίτι είναι στην πράξη οικονομικότερο και σε βάθος δεκαετίας ο ιδιοκτήτης θα έχει αποσβέσει μεγάλο μέρος των χρημάτων που δαπάνησε "
Η γεωθερμία βασίζεται στο γεγονός ότι το νερό, όταν τρέχει μέσα σε σωλήνες που βρίσκονται μερικά μέτρα μέσα στη γη κάτω από τα σπίτι, έχει σταθερή θερμοκρασία 17 βαθμών. Επομένως απαιτείται πολύ λίγη ενέργεια για να ζεσταθεί και να φτάσει στους περίπου 22 βαθμούς που είναι η κανονική θερμοκρασία ενός σπιτιού.

Σε ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων χρειάζεται να τοποθετηθούν σωλήνες σε εμβαδόν 400 τετραγωνικών μέτρων, οριζόντια, σε βάθος 2,6 μέτρων μέσα στο χώμα. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ, αλλά η εξοικονόμηση σε πετρέλαιο ή ρεύμα για τα κλιματιστικά είναι πολύ σημαντική.Επίσης, σε ένα βιοκλιματικό προκάτ μπορεί να τοποθετηθεί σύστημα παθητικού δροσισμού, όπως η ηλιακή καμινάδα, με επιπλέον κόστος 1.000 ευρώ και σκίαστρα που κοστίζουν 500 ευρώ το καθένα.

Βέβαια τα προκατασκευασμένα σπίτια δεν μπορούν να γίνουν ποτέ 100% βιοκλιματικά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο "ελαφρύς" κέλυφός τους δεν έχει τη θερμοχωρητικότητα που έχει ένα σπίτι κατασκευασμένο από πέτρα, μπετό ή ξύλο. Τοποθετώντας όμως τα κατάλληλα υλικά στα κουφώματα και στο κέλυφος μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα. Τα υλικά αυτά θα ανεβάσουν το κόστος του σπιτιού κατά περίπου 2.500 ευρώ.

Αν αθροίσουμε όλο το ποσό θα δούμε πως τα κόστη έχουν ήδη ανέβει, όμως αν υπολογίσουμε ότι ένα σπίτι χρειάζεται περίπου 300 ευρώ το μήνα για θέρμανση, ρεύμα κ.λπ. μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι με αυτά τα δεδομένα το βιοκλιματικό προκάτ σπίτι είναι στην πράξη οικονομικότερο και σε βάθος δεκαετίας ο ιδιοκτήτης θα έχει ουσιαστικά αποσβέσει μεγάλο μέρος των χρημάτων που δαπάνησε.

Πηγή:www.buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου