Κυπριακή Οικονομία Σενάρια για μισθολόγιο και ακίνητα

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κυπριακή Οικονομία Σενάρια για μισθολόγιο και ακίνητα


Σενάρια μισθολογικών παραχωρήσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους και φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας επανέρχονται στην επιφάνεια, με αφορμή τις συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διήμερο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους κοινωνικούς εταίρους. 
Μισθολόγιο 
Η μια πρόταση που ενδέχεται να τεθεί ενώπιον των συνδικάτων την Τρίτη, αφορά το μέτρο που είχε συμφωνηθεί από το Δεκέμβριο του 2010 μεταξύ κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων για τη συμβολή ύψους €70 εκ. για δύο χρόνια των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου τομέα και η οποία παρέμεινε στα συρτάρια λόγω βουλευτικών εκλογών. 
Αν και το θέμα ανέλαβε να το χειριστεί ο πρόεδρος, το υπουργείο επιχείρησε παρασκηνιακά να προδιαθέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις σκέψεις που κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις μισθολογικές παραχωρήσεις του δημοσίου τομέα. 
Στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των συντεχνιών πριν δύο εβδομάδες, όπου ο υπουργός τους ανέλυσε την έκθεση του αναλογιστή για το συνταξιοδοτικό, το υπουργείο φρόντισε να ενημερώσει τους τρεις ηγέτες των συντεχνιών για τον τρόπο που δύναται να εφαρμοστεί το μέτρο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
Όπως δήλωσε στη Stock Watch ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, το υπουργείο είπε στα συνδικάτα ότι από το μέτρο δεν θα επηρεαστούν οι προσαυξήσεις (2-3%) και η ΑΤΑ που θα πάρουν οι εργαζόμενοι τον Ιούλιο (1,5%). 
«Η σκέψη που υπάρχει στο τραπέζι είναι για εισφορά επί δύο χρόνια περίπου 1,5% επί του μισθού όλων των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα». 
Μια άλλη σκέψη που είχε τεθεί σε προηγούμενες συσκέψεις με τον υπουργό Οικονομικών, όπως επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, «είναι η κλιμακωτή εισφορά των κρατικών υπαλλήλων. Για παράδειγμα όσων ο μισθός φθάνει μέχρι τις €2,5 χιλ. να εξαιρούνται της εισφοράς. Για αυτούς που ο μισθός κυμαίνεται από €2,5 - €4 χιλ. η εισφορά να ανέρχεται στα €10 μηνιαίως και όσων εργαζομένων η αμοιβή κυμαίνεται από €4 - €6 χιλ. σε €20 μηνιαίως και ούτω καθεξής». 
Ακίνητα 
Στο θέμα της «φορολόγησης του πλούτου», που είναι πάγιο αίτημα των συντεχνιών, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται σε επαναφορά του μέτρου για αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, για τους μεγαλοϊδιοκτήτες. 
Το μέτρο είχε προταθεί πέρσι στη βουλή αλλά απορρίφθηκε. Προνοούσε τη φορολόγηση 8 χιλ. ιδιοκτητών ακινήτων με πρόσθετα €10 εκ. 
Η πρόταση που θα παρουσιάσει την Τετάρτη ενώπιον των κοινωνικών εταίρων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αφορά επίσης την κλιμακωτή φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας. 
Απομακρυσμένο είναι το ενδεχόμενο επαναφοράς του άλλου μέτρου που απέρριψε πέρσι η βουλή για αύξηση του εταιρικού φόρου κατά μια ποσοστιαία μονάδα. 
Εντός του ΑΚΕΛ γίνονται ωστόσο σκέψεις για αύξηση του φόρου άμυνας, που πληρώνουν οι κυπριακές επιχειρήσεις. 
Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μιχάλης Πήλικος, δήλωσε στη StockWatch ότι «διαμήνυσαν στον Πρόεδρο ότι δεν θα συμφωνούσαν σε ένα μέτρο που θα δυσκολεύει με οποιοδήποτε τρόπο τους επιχειρηματίες των οποίων ο κύκλος εργασίας έχει ήδη πληγεί από την οικονομική κρίση». 
Η πιθανή αύξηση του φόρου στα ακίνητα δεν τυγχάνει καθολικής στήριξης εντός της κυβέρνησης. Αν και το μέτρο θεωρείται δίκαιο από στελέχη του ΑΚΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση, υπάρχει προβληματισμός σε άλλα υπουργεία ότι θα επιβαρύνει το κλίμα στην ήδη παραπαίουσα αγορά ακινήτων. 

Της Ηρώς Ευθυμίου

Πηγή:www.stockwatch.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου