Tο Μεσοπρόθεσμο οι δήμαρχοι και το ΣτΕ

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Tο Μεσοπρόθεσμο οι δήμαρχοι και το ΣτΕ


Medium_1
Το εγχώριο επιχειρείν δηλώνει υπέρ των νέων ρυθμίσεων που εισάγει για τον τομέα των ακινήτων ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ωστόσο ειδικοί επί πολεοδομικών θεμάτων επισημαίνουν τον κίνδυνο αλλοίωσης ακόμη και ολόκληρων περιοχών στο όνομα της εξασφάλισης εσόδων για το Δημόσιο.

Πάντως, άπαντες, επενδυτές και μη, συμφωνούν στο εξής: ότι για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα (και όχι μόνο στον τομέα των ακινήτων) είναι παραπάνω απαραίτητος ο προγραμματισμός, η σταθερότητα σε ορίζοντα δεκαετίας αλλά και το καθαρό χρηματοοικονομικό περιβάλλον, στοιχεία που δε φαίνεται ότι εξασφαλίζονται προς το παρόν... 
Οι ιδιώτες επενδυτές χαρακτηρίζουν θετικό, για ευνόητους λόγους, το γεγονός ότι με τις νέες ρυθμίσεις παρακάμπτονται τα συμφέροντα τοπικών κοινωνιών «οι οποίες σε όλες τις προτάσεις τους- ανεξαιρέτως- για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ζητούν τη δημιουργία χώρων πρασίνου, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις».
Ερωτηματικό παραμένει το πολυσυζητημένο θέμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεδομένου ότι είναι νωρίς ακόμη για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την τύχη τυχόν δικαστικών προσφυγών που μπορεί να γίνουν για αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων ρυθμίσεων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. 
Τουλάχιστον ...προχωρημένες για τα ελληνικά δεδομένα χαρακτηρίζουν επενδυτές από το χώρο του τουρισμού τις νέες ρυθμίσεις για την προώθηση τουριστικών επενδύσεων με το σκεπτικό ότι τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις μπορούν να δημιουργούνται ακόμη και στα ακίνητα, που εκμισθώνονται για να γίνουν επιχειρηματικά πάρκα. 
Στα ακίνητα για χρήση τουρισμού-αναψυχής παρέχεται η δυνατότητα για πληθώρα εγκαταστάσεων, ακόμη και καζίνων. Προφανώς, το ανάλογο αίτημα θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, την περιοχή κ.ά.- ένα παράδειγμα ως προς το τελευταίο είναι η τελευταία επένδυση που παρουσιάσθηκε σε φορείς στην Κρήτη από Ισραηλινούς οι οποίοι προτίθενται να διαθέσουν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ (αν περιλαμβάνει και καζινο το νούμερο θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο) προκειμένου να δημιουργηθεί σε έκταση 2.500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Χερσονήσου μια τουριστική μονάδα με υπερπολυτελές ξενοδοχείο, τουριστικά πάρκα, εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα ώστε να αποτελεί τουριστικό προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επίσης, επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων (ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων). 
Επιπλέον, οι μισθώσεις επίσης τουριστικών ακινήτων γίνονται πιο ...ευέλικτες προς όφελος του Δημοσίου, με την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), που διαχειρίζεται την περιουσία του ΕΟΤ αλλά και τα πρώην ολυμπιακά ακίνητα πλέον, να μπορεί να καταγγέλλει μισθώσεις ακινήτων, διοίκησης και διαχείρισης , «εφόσον η συνέχισή τους είναι ασυμβίβαστη προς την τουριστική αξιοποίηση της συνολικής έκτασης, εντός της οποίας βρίσκονται». Όπως επισημαίνεται, «το ασυμβίβαστο της συνέχισης της μίσθωσης τεκμαίρεται, στην περίπτωση που η «Ε.Τ.Α. Α.Ε.» προβαίνει στην ανάθεση της τουριστικής αξιοποίησης του συνόλου του ακινήτου, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή μισθωτή.

Πηγή:www.ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου