Η κτηματαγορά βουλιάζει, οι τιμές... αυξάνονται

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η κτηματαγορά βουλιάζει, οι τιμές... αυξάνονται


Σημαντική υποχώρηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα, αν και όχι ευθέως ανάλογη της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, καταγράφει σε ετήσια βάση ο δείκτης Knight Frank Global House Price Index, τον οποίο καταρτίζει ο ομώνυμος βρετανικός πολυεθνικός οίκος real-estate, που δραστηριοποιείται σε 47 χώρες διεθνώς.

Αξιοσημείωτο είναι όμως το εύρημα του δείκτη για την Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς συγκρινόμενο με το αμέσως προηγούμενο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, παρουσιάζεται μία οριακή αύξηση στις τιμές των οικιών.
Μείωση 
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα, στην Ελλάδα και στις κατοικίες η μείωση των τιμών το πρώτο τρίμηνο του 2011 και σε δωδεκάμηνο χρονικό ορίζοντα είναι της τάξης του 5,7%.

Παράλληλα σε εξάμηνη βάση οι τιμές στην Ελλάδα καταγράφουν συρρίκνωση 0,4%, ενώ σε
επίπεδο τριμήνου (τέταρτο τρίμηνο 2010 με πρώτο του 2011) υφίσταται οριακή άνοδος 0,3%.

Έτσι η χώρα μας κατατάσσεται στην 45η θέση μεταξύ των 50 κρατών, που απαρτίζουν το δείκτη Knight Frank Global House Price Index, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το Χονγκ-Κονγκ με ετήσια διεύρυνση τιμών κατά 24,2%.
«Πρωταθλητές»
Η Ελλάδα συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται μεταξύ των «πρωταθλητών» των πτωτικών τάσεων στις τιμές των κατοικιών το τελευταίο δωδεκάμηνο. Έτσι μόνο η Ιρλανδία παρουσιάζει χειρότερη εικόνα με 11,9% συρρίκνωση των τιμών σε ετήσια βάση.

Αντιστοιχίες με τη χώρα μας καταγράφονται στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η οποία μάλιστα έχει «γυρίσει» ανοδικά στις τιμές όχι μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, ενώ παράλληλα και η ετήσια υποχώρηση δεν ήταν τόσο μεγάλη (-1,8%), όσο στην Ελλάδα.
Έκπληξη το α' τρίμηνο 
Μάλιστα στη μελέτη της Knight Frank γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τάση των τιμών σε Ελλάδα και Πορτογαλία, καθώς η άνοδός τους το τελευταίο τρίμηνο (σταθεροποίηση της καθοδικής κίνησης για τη χώρα μας) χαρακτηρίζεται ως έκπληξη με δεδομένα τα προβλήματα των δύο οικονομιών.

Στη Γηραιά Ήπειρο μεγάλη καθίζηση γνωρίζουν οι τιμές των κατοικιών στη Ρωσία και στην Ουκρανία, ενώ διεθνώς η μείωση είναι σημαντική στην περιοχή του Ντουμπάι.
Για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γερμανία κινείται αυξητικά στο δωδεκάμηνο με 1,3%, η Αυστρία με 2,4%, η Σουηδία με 2,1%, η Γαλλία με 8,7%, η Πολωνία με 8,5% κ.ά..
Άξια μνείας η γειτονική Τουρκία, η οποία σε ετήσια βάση καταγράφει αύξηση των τιμών στις κατοικίες κατά 3,5%.
«Φουσκα» 
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι μελετητές, διεθνώς οι μεγαλύτερες πιθανότητες για τη δημιουργία «φούσκας» στις τιμές των ακινήτων εντοπίζονται στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ-Κονγκ, όπου υφίσταται το ενδεχόμενο οι τοπικές αγορές για οικιστικά ακίνητα να «υπερθερμανθούν» και να καταρρεύσουν, εάν αποδειχθούν ανεπαρκείς οι όποιες σχετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις.

CLOSE WINDOW
Πηγή: imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου