Χαριστική βολή στην κτηματαγορά

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Χαριστική βολή στην κτηματαγορά

Με τις αγοραπωλησίες ακινήτων στο πεντάμηνο να έχουν σημειώσει ήδη πτώση άνω του 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τις τιμές να διατηρούν την πτωτική τους πορεία για όλο το 2011, η νέα φοροεπιδρομή, που έχει τον χαρακτήρα διαρκούς φορολόγησης των ακινήτων, θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή στην εγχώρια κτηματαγορά. 


Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν στελέχη της κτηματαγοράς, μεσίτες και κατασκευαστές, επισημαίνοντας ότι αλλάζει εκ βάθρων το σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα όπως τουλάχιστον το γνώριζαν οι ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά η φορολογία των ακινήτων θα είναι πλέον... διαρκείας, αφού ουσιαστικά θα φορολογείται η κυριότητα ενός ακινήτου, ενώ με τα σημερινά δεδομένα, επιβαρυνόταν με φόρους κυρίως η αγορά του και δευτερευόντως η κτήση.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να διαμορφώσει νέες συνθήκες τόσο από πλευράς της ζήτησης - για μικρότερα και παλαιότερα σπίτια (κάτι το οποίο ήδη διαπιστώνουν οι μεσίτες) όσο και από πλευράς της προσφοράς - από μέρους των κατασκευαστών, οι οποίοι είτε δεν κτίζουν καθόλου είτε προτιμούν την κατασκευή μικρών διαμερισμάτων. 


ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ



Ακόμη πιο ζοφερά περιγράφουν την κατάσταση οι ιδιοκτήτες κάνοντας λόγο ακόμη και για... «ληξιαρχική πράξη θανάτου» του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν ότι τα νέα προτεινόμενα μέτρα (μείωση αφορολογήτου του ΦΑΠ στα 100.000 ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και στο ΕΤΑΚ, επιβολή έκτακτης εισφοράς στα «ακριβά» ακίνητα, έκτακτη εισφορά 1-2 ο/οο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, διπλασιασμό των τεκμηρίων κατοικίας, ετήσια «έκτακτη» εισφορά στα εισοδήματα πάνω από συγκεκριμένα όρια) είναι αδύνατο να πληρωθούν μαζί με τους υφιστάμενους φόρους, τέλη και εισφορές.

«Συνεπώς το Δημόσιο θα έχει στη διάθεσή του μόνο τον δρόμο των κατασχέσεων και πλειστηριασμών των ακινήτων, στους οποίους ουδείς προσέρχεται πλέον να πλειοδοτήσει δεδομένου ότι η τιμή πρώτης προσφοράς που είναι η αντικειμενική αξία θεωρείται ως εξωπραγματικά υψηλή! 
Εν όψει του ότι οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπουν δρακόντειες ποινές όχι μόνον για όσους αρνούνται, αλλά ακόμη και για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητεί και πάλι τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτου για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους ακινήτων, ως μόνη σανίδα σωτηρίας, ώστε να μην καταδικαστούν μαζικά σε ποινές ακόμη και κάθειρξης, για αδυναμία πληρωμής φόρων», επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες διά του προέδρου τους κ. Σ. Παραδιά. 


ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



Οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα, όσον αφορά την επιβολή και νέων φόρων στην απλή κατοχή ακόμη και απρόσοδης ακίνητης ιδιοκτησίας, με την έννοια ότι υφίσταται παραβίαση της συνταγματικής διάταξης περί συνεισφοράς των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη συναρτάται με τα εισοδήματά του και όχι με την κατοχή περιουσίας που ελάχιστα πλέον αποφέρει σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου