Η.Π.Α.:Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η πτώση στις τιμές ακινήτων

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Η.Π.Α.:Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η πτώση στις τιμές ακινήτων


Medium_1
Βελτίωση των επιδόσεων της αμερικανικής οικονομίας το β΄εξάμηνο βλέπουν οι οικονομολόγοι, ύστερα από ένα ιδιαίτερα ασθενικό πρώτο εξάμηνο, και ενώ τα δεινά από την πρόσφατη κρίση δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί: Οι αδυναμίες του τραπεζικού κλάδου και της αγοράς ακινήτων, καθώς και η μειωμένη καταναλωτική ζήτηση είναι προβλήματα που παραμένουν.
Η αμερικανική αγορά ακινήτων, απ΄ όπου ξεκίνησε η πρόσφατη κρίση, συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην ανάκαμψη. Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller σε 20 μεγάλες αμερικανικές πόλεις υποχώρησε κατά 4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2009. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1%, που ήταν η μικρότερη πτώση από πέρσι τον Ιούλιο. Σειρά πτωχεύσεων και οι ολοένα μειούμενες πωλήσεις ακινήτων προοιωνίζονται περαιτέρω μειώσεις τιμών, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι κατασκευαστικές εταιρείες να αναλάβουν νέα έργα ανοικοδόμησης.

Η βουτιά στην αξία των ακινήτων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης και συγκρατούν τη ζήτηση, η οποία αντιστοιχεί στο 70% του αμερικανικού ΑΕΠ. Το κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατέγραψε πτώση τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο του επταμήνου, με το σχετικό δείκτη του Conference Board να έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στις 58,5 μονάδες, από 61,7 μονάδες το Μάιο.
Δημοσκόπηση
Το ποσοστό των ερωτηθέντων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση του Conference Board και που απήντησαν πως βλέπουν αυξημένες δυνατότητες ευρέσεως εργασίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του ενδεκαμήνου. Οι αισιόδοξοι που προβλέπουν βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας το β΄εξάμηνο του έτους εξηγούν πως οι δυο βασικές αιτίες της αναιμικής ανάπτυξης το α΄εξάμηνο, οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι καθυστερήσεις στον ανεφοδιασμό εξοπλισμού από την Ιαπωνία, λόγω του σεισμού, εξαλείφονται.

Το α΄τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση, και το β΄τρίμηνο προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης της τάξεως του 2,3%. Η οικονομία πρέπει να αναπτύσσεται 3% σε ετήσια βάση για να μπορέσει να διατηρείται σταθερή η ανεργία, ενώ για να μειωθεί χρειάζονται ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου