Με τα μάτια στο 2012

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Με τα μάτια στο 2012


Medium_1
Η κυβέρνηση ετοιμάζει ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έχοντας βάλει στόχο να σπάσει όλα τα κοντέρ και να μαζέψει αρκετά δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Όμως, ελάχιστοι στην αγορά πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει από τη στιγμή που όλες οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τόσο εύκολες όσο ήταν η απλή εξάσκηση του δικαιώματος αίρεσης πώλησης (put option) για το 10% του ΟΤΕ από το Δημόσιο. Περίπλοκη εμφανίζεται επίσης η κατάσταση στο μέτωπο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου εκτός από το χαρτοφυλάκιο των 30 ακινήτων που είχε προτείνει η Εθνική Τράπεζα από το παρελθόν δεν υπάρχει τίποτε έτοιμο. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτή την περίοδο δεν κουνιέται μύγα στο μέτωπο των επενδύσεων για ακίνητα από το εξωτερικό.
Στη προκειμένη περίπτωση δεν ευθύνεται η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ή τον εφαρμοστικό νόμο, αλλά γιατί αρκετοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές και άλλοι περιμένουν ότι θα μπορούν να βρουν τα ίδια ακίνητα φθηνότερα σε 6 με 12 μήνες από σήμερα. «Νομίζω ότι σχεδόν όλοι (οι ξένοι) προετοιμάζονται για το 2012 καθότι δεν περιμένουν να γίνουν πολλά πράγματα το υπόλοιπο της χρονιάς», ανέφερε χθες στη στήλη ο Πάνος Δανός, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας συμβούλων ακινήτων.
Με αφορμή τη συνεργασία της εταιρείας του με μεγάλη εταιρεία συμβούλων ακινήτων της Τουρκίας ρωτήσαμε τον κ. Δανό αν έχουν βάση τα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος Τούρκων για αγορές εκτάσεων και άλλων ακινήτων στην Ελλάδα. Ομως, ο κ. Δανός τόνισε πως «από τη συνεργασία μας με την τουρκική εταιρεία έχουμε συμπεράνει ότι οι Τούρκοι θέλουν να επενδύσουν για να βγάλουν λεφτά», προσθέτοντας ότι οι συγκρίσεις τιμών στις δύο χώρες οδήγησαν μερικούς Τούρκους επιχειρηματίες στο συμπέρασμα ότι θα ήταν προτιμότερο να επενδύσουν στη χώρα τους παρά στην Ελλάδα.
Πάντως, το τουρκικό κράτος επωφελήθηκε από τη συμπίεση των τιμών των ακινήτων σε προνομιακές περιοχές της Αθήνας και αγόρασε ακίνητο στην Ηρώδου Αττικού για να στεγάσει την πρεσβεία του πριν από μερικούς μήνες. Πωλητής φέρεται ότι ήταν γνωστό ίδρυμα με το τίμημα να διαμορφώνεται σε 18 εκατ. ευρώ έναντι 24 εκατ. ευρώ που ζητούσε το ίδρυμα αρχικά.
Πηγή:www.enet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου