Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πολυτελών κατοικιών διεθνώς

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πολυτελών κατοικιών διεθνώς


Με τον ταχύτερο ρυθμό παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο (Απρίλιος 2010 έως Μάρτιος 2011) οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στο Παρίσι, με την άνοδο να διαμορφώνεται εν τέλει σε 22% σε ετήσια βάση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Knight Frank, η οποία σε σχετική της έρευνα τόνισε ότι κύριος λόγος της αύξησης ήταν ο έντονος ανταγωνισμός των ξένων αγοραστών για όλο και λιγότερες κατοικίες. Σημειωτέον ότι η άνοδος αυτή αφορά κατοικίες αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προέρχονται από τις αναδυόμενες οικονομίες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επενδυτές από χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία (οι λεγόμενες δηλαδή BRICs), οι οποίοι θεωρούν την αγορά ακινήτων του Παρισιού έναν ασφαλή επενδυτικό προορισμό για τα κεφάλαιά τους, με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης.

Η δεύτερη ταχύτερη άνοδος των τιμών των πολυτελών κατοικιών καταγράφηκε στο Χονγκ Κονγκ, με ρυθμό της τάξεως του 15%, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12%. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώθηκε από τη Σαγκάη και το Πεκίνο. Πάντως, όπως επισημαίνει η Knight Frank, τα μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ασίας για να περιορίσουν την έκρηξη των τιμών και τη δημιουργία νέας «φούσκας» φαίνεται πως αποδίδουν. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι ο μέσος όρος της ανόδου των τιμών των πολυτελών κατοικιών σε Χονγκ Κονγκ, Σαγκάη, Πεκίνο και Σιγκαπούρη διαμορφώθηκε πέρσι σε 11%, έναντι 55% τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

Το Λονδίνο, το οποίο παραδοσιακά συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της επενδυτικής δραστηριότητας, ιδίως στην κατηγορία των πολυτελών κατοικιών, κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 8,6% και κατατάχθηκε μαζί με τη Σιγκαπούρη στην έκτη θέση της κατάταξης, ενώ ακολούθησε η Ζυρίχη με αύξηση κατά 8%. Στον αντίποδα, οι πολυτελείς κατοικίες του Λος Αντζελες μειώθηκαν κατά 2%, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Μόσχα, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 8%.

Πηγή:news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου