Με τη «χρυσή δεκάδα» το πρώτο καλάθι πώλησης ακινήτων

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Με τη «χρυσή δεκάδα» το πρώτο καλάθι πώλησης ακινήτων


Του Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Το Πρασσονήσι στη Ρόδο, η «Φωνή της Αμερικής» στην Ξάνθη, ο Καϊάφας στο νομό Ηλείας, οι Αλυκές στην Ζάκυνθο αλλά και το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των ακινήτων που θα βγουν προς αξιοποίηση.
Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο πρώτο «καλάθι» ακινήτων, που θα καταστεί διαθέσιμο για επενδύσεις. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν αυτό το χαρτοφυλάκιο με τη συμβολή των εννέα τραπεζών (τμήματα realestate) που έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Εκτός της Εθνικής Τράπεζας, που είναι συντονίστρια του έργου, στο σχήμα μετέχουν ακόμη οι AlphaBank, Eurobank, Επενδυτική Τράπεζα, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής και Αγροτική. 
Κατά τις πληροφορίες, το πρώτο χαρτοφυλάκιο που θα διατεθεί σύντομα σε ιδιώτες επενδυτές εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει περίπου 80 με 100 ακίνητα του Δημοσίου, που βρίσκονται ήδη στο στάδιο εκτίμησης της εμπορικής τους αξίας. Θα ακολουθήσει μελέτη με τα αναμενόμενα έσοδα για το Δημόσιο από την εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων, την οποία θα παρουσιάσουν οι σύμβουλοι στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, οι σύμβουλοι θα είναι αυτοί που θα υποδείξουν στην κυβέρνηση:
  • Ποιες από τις προηγούμενες κρατικές εκτάσεις κρίνεται προτιμότερο να πουληθούν (μέσω διαγωνισμών).
  • Για ποια από τα προηγούμενα ακίνητα θα πρέπει το Δημόσιο να συνάψει συμβάσεις παραχώρησης με ιδιώτες επενδυτές, ώστε από την μακροχρόνια μίσθωση να υπάρχει ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα που θα πηγαίνει αποκλειστικά στη βαθμιαία μείωση του δημοσίου χρέους.
  • Αν η μέθοδος πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων (saleandleaseback) θα είναι πιο προσοδοφόρα για τα κρατικά ταμεία.
  • Αν, υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς και με την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα να βρίσκεται σε «κώμα», είναι προτιμότερη η λύση της δημιουργίας οχημάτων ειδικού σκοπού (SpecialPurposeVehicle) όπου θα εισφερθούν δικαιώματα επί δημοσίων ακινήτων για την ανταλλαγή χρέους.

Καθαρά ακίνητα
Ωστόσο, ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση, τα ακίνητα που θα εισφερθούν θα πρέπει να μην έχουν προβλήματα με χρήσεις γης, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά. Σε περίπτωση, πάντως, που επιλεγεί η λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης αντί της πώλησης, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τα έσοδα για το Δημόσιο θα είναι πολύ χαμηλότερα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, και παρά τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, καταρτίζουν στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων τα σχέδια για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων. Μετά από χρόνια βαθιάς νάρκωσης η κρατική περιουσία έρχεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού ενδιαφέροντος. Κατ’ απαίτηση της τρόικας η κυβέρνηση θα πρέπει έως τον Δεκέμβριο του 2013 να έχει συγκεντρώσει από την αξιοποίηση της κρατικής γης και την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών έσοδα 15-17 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 33 - 35 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εισπραχθούν την τριετία 2013-2015.
Δεύτερες σκέψεις για μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη μετάθεση στο 2012 της διάθεσης του 34% του ΟΠΑΠ, εφόσον τα φετινά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις κριθούν ικανοποιητικά. Ο ΟΠΑΠ έχει αποσπάσει τον τίτλο της «χρυσής κότας» για την κυβέρνηση και, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η πλήρης αποκρατικοποίησή του θα πρέπει να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το ελληνικό δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και μόνο στην είδηση της πώλησης του ΟΠΑΠ (σ.σ. στο τρίτο τρίμηνο του 2011 σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο) το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν άμεσο. Προς επανεξέταση βαίνει και η πώληση των στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε να διαρρεύσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα ως προς τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις: ΔΕΗ (το Δημόσιο έχει το 51% και η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την πώληση του 17%, τρέχουσας αξίας 400 εκατ. ευρώ, και περιουσιακών στοιχείων της Επιχείρησης), ΕΥΔΑΠ (το Δημόσιο έχει το 61% και η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την πώληση του 27%) και ΕΥΑΘ (το Δημόσιο έχει το 74% και η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την πώληση του 40%).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμα ότι κάθε πώληση Δημόσιας Επιχείρησης θα περνάει από τη Βουλή με ξεχωριστό νόμο. Ως προς το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας επισήμανε ότι κάθε τρεις με τέσσερις μήνες θα καταθέτει απολογισμό στη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν απαλλάσσεται ή όχι των ευθυνών του. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εισρεύσει στα ταμεία έσοδα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν διασφαλίσει μόνο τα 400 εκατ. ευρώ από την πώληση ενός ακόμη ποσοστού του ΟΤΕ, του 10%, στην DeutscheTelekom.
Οπότε έχει στη διάθεσή της μόλις 6 μήνες για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές που θα της αποφέρουν τα υπόλοιπα 4,6 δισ. ευρώ.
Πηγή:www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου