Νέα αύξηση επενδύσεων σε ακίνητα

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Νέα αύξηση επενδύσεων σε ακίνητα

Σταθερά υψηλότερη παραμένει η επενδυτική δραστηριότητα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, δείγμα της συνεχούς ανόδου της «δίψας» των επενδυτών για νέα ακίνητα, στην προσπάθειά τους να προλάβουν την αναμενόμενη νέα άνοδο των τιμών σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση της Jones Lang LaSalle, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, η συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν ανήλθε σε περίπου 62 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο σε ποσοστό 38% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 βέβαια, το ποσό είναι μικρότερο κατά 20%, ωστόσο αυτό θεωρείται φυσιολογικό, δεδομένου ότι παραδοσιακά το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους είναι το πιο δραστήριο από πλευράς επενδυτικής δραστηριότητας.
Οπως ανέφεραν οι αναλυτές, η ζήτηση επαγγελματικών ακινήτων σε μεγάλες πόλεις εξακολουθεί να είναι ισχυρή, τόσο από θεσμικούς, όσο και από ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, ακόμα η ζήτηση δεν έχει επεκταθεί ιδιαίτερα σε προορισμούς που ενέχουν μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο, εν αναμονή μιας βελτίωσης των οικονομικών και επιχειρηματικών προοπτικών.
Στην περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση. Σε Ασία-Ειρηνικό, τα μεγέθη είναι αισθητά υψηλότερα, ακόμα και έναντι του τετάρτου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Τέλος, στην αμερικανική ήπειρο, οι επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, με κύριο πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ, όπου φέτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντική άνοδο της ζήτησης για επαγγελματικά ακίνητα.

Πηγή: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου