Σοκ και δέος στην κτηματαγορά από τη νέα φοροεπιδρομή

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Σοκ και δέος στην κτηματαγορά από τη νέα φοροεπιδρομή

Picture 0 for Σοκ και δέος στην κτηματαγορά από τη νέα φοροεπιδρομήΘύματα της φορολογικής πολιτικής για μια ακόμη φορά οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς και οι ιδιοκτήτες, μετά το νέο τετραπλό χαράτσι στα ακίνητα
του Φώτη Λώλα
Κυριολεκτικά σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο να γεμίσει τον άδειο κρατικό κορβανά.
Στην απεγνωσμένη προσπάθεια που καταβάλλει για την εύρεση επιπλέον εσόδων η κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει, εκτός βέβαια αν αλλάξει κάτι με τον νέο υπουργό Οικονομικών, τους εξής φόρους:


α) Τέλος ακινήτων με συντελεστές από 0,1% έως 0,2% στα ακίνητα με τιμή ζώνης που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ/τμ.

β) Έκτακτη εισφορά (θα ισχύσει μόνο για φέτος) στους κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
γ) Αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες.
δ) Μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 που ανέρχεται σήμερα, στις 200.000 ευρώ.
Έτσι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ που μέχρι σήμερα δεν πλήρωνε φόρους, θα πληρώσει φέτος 50 ευρώ εφ’ όσον ο συντελεστής ανέλθει στο 0,1%, ενώ ο ίδιος φορολογούμενους θα κληθεί να καταβάλλει και τέλος ακινήτων.

Είναι τόσο εξοντωτική η νέα φορολογία, τονίζουν οι φορείς της κτηματαγοράς, που η αναστολή του πόθεν έσχες, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και ο αποχαρακτηρισμός πολλών περιοχών της χώρας (όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική) από παραμεθόριες, σε ό,τι αφορά τις αγορές ακινήτων από πολίτες Τρίτων Χωρών, δεν θα έχουν απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα για τον κλάδο.

«Το ακίνητο έχει γίνει για την κυβέρνηση η εύκολη λύση για είσπραξη εσόδων. Με τους συνεχείς φόρους οι κυβερνώντες κατόρθωσαν να καταστήσουν τον Έλληνα τόσο ανασφαλή, που όποια μέτρα παίρνουν προς της σωστή κατεύθυνση δεν γίνεται να αποδώσουν», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ) και ειδικός γραμματέας της FIABCI,
Κωνσταντίνος Γεωργάκος.
«Ήδη από τις αρχές της φετινής χρονιάς οι αγοραπωλησίες είναι πεσμένες κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμη πιο εμφανές αν αναλογιστούμε ότι η περσινή ήταν μια εφιαλτική χρονιά για τον κλάδο», τονίζει.

Κατά τον ίδιο, η αναπόφευκτη εξέλιξη μετά τα τόσα πλήγματα που έχει δεχτεί το ακίνητο τα τελευταία δύο χρόνια είναι το λουκέτο για πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο.

Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληματισμός και μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων που βλέπουν για μια ακόμη φορά να επιλέγονται ως τα εύκολα θύματα για την επιβολή νέων φόρων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ακινήτων,
Στράτος Παραδιάς: «Είναι αδύνατη η πληρωμή όλων των παλαιών και νέων φόρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και συνεπώς το Δημόσιο θα έχει στη διάθεσή του μόνο τον δρόμο των  κατασχέσεων και πλειστηριασμών των ακινήτων, στους οποίους ουδείς προσέρχεται πλέον να πλειοδοτήσει με τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία».
Υπογράμμισε, δε, πως οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπουν δρακόντειες ποινές όχι μόνον για όσους αρνούνται, αλλά ακόμη και για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, καθιστώντας σαφές ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται για μια ακόμη φορά έρμαια της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης


Πηγή: voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου