Αυθαίρετα: Επισπεύδει τη ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Αυθαίρετα: Επισπεύδει τη ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ


Να συγκεντρώσει το ταχύτερο δυνατόν τα 600 εκατ. ευρώ που προβλέπονται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μέσα από τη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων κτισμάτων, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα επιτάσσουν το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θέλει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Για το λόγο αυτό, πριν καλά – καλά συμπληρώσει μια εβδομάδα στη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ουσιαστικά δώσει εντολή για τη διαμόρφωση της ρύθμισης εκείνης με την οποία θα μπει τέλος στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης και παράλληλα θα προσφέρει «αμνηστία» έναντι σημαντικού προστίμου για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Η ρύθμιση, όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού, θα βασιστεί σε τρεις βασικές αρχές: Τον σεβασμό στο Σύνταγμα, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και στην σημερινή κατάσταση. Ως προς το τελευταίο, ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΚΑ από το βήμα της Βουλής παραδέχθηκε πως «δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα». Και σημείωσε ότι «μπορείς και επιβάλλεται αφενός να εμποδίσεις την ανάπτυξη νέας γενιάς αυθαιρέτων και αφετέρου να γκρεμίσεις αυθαίρετα σε ρέματα, δάση, αιγιαλό ή παραλίες».
Για τη διαμόρφωση της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Παπακωνσταντίνου, θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις και οι προτάσεις τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων όσο και των διαφόρων φορέων που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Ήδη, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) με επιστολή της στον υπουργό προτείνει τα αυθαίρετα κτίσματα να τύχουν εξαίρεσης από την κατεδάφιση, να επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης που θα ισούται με το 10% της αντικειμενικής τους αξίας και να απαλλάσσονται του προστίμου διατήρησης.
Πάντως, από το ΥΠΕΚΑ αποφεύγουν προς το παρόν να τοποθετηθούν επί της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα κατατεθούν και μελετηθούν όλες οι απόψεις. Επαναλαμβάνουν δε τα όσα ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ στη Βουλή περί προστίμων που θα είναι κοινωνικά δίκαια, χωρίς οι νομοταγείς πολίτες να αισθανθούν αδικημένοι και χαμένοι από τη ρύθμιση.
Πολύτιμος σύμμαχος
Το θέμα των αυθαιρέτων αποτελεί για το νέο υπουργό Περιβάλλοντος προτεραιότητα, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι τα έσοδα που θα αποφέρει η «τακτοποίησή» τους θα δώσουν πολύτιμες ανάσες στην οικονομία της χώρας, ενώ μπορούν να «μαλακώσουν» σε ένα βαθμό – στη λογική του ισοδύναμου αποτελέσματος – τα μέτρα που σχετίζονται με περικοπές σε κοινωνικού χαρακτήρα παροχές.
Έτσι, πρόθεση του υπουργείου είναι η ρύθμιση να προσδιοριστεί μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και εντός του Ιουλίου αν είναι δυνατόν. Ακριβώς αυτή η ταχύτητα με την οποία φέρεται να θέλει να οδηγήσει τα πράγματα ο κ. Παπακωνσταντίνου προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αντικαταστάτη του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αναζητά χρήματα για να καλύψει τις «μαύρες» τρύπες του προϋπολογισμού και τις απαιτήσεις της τρόικας.
Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι όταν ετοιμαστεί και εγκριθεί η ρύθμιση για τα αυθαίρετα να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, ώστε να υπάρξουν πολύ γρήγορα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.
 Παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη, δεδομένου ότι το αίτημα για αντιμετώπιση του φαινομένου είναι χρόνιο και τίθεται μετ’ επιτάσεως ακόμη και από τους ίδιους τους κατόχους αυθαιρέτων.
Για να στηρίξουν αυτή την εκτίμησή τους, φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση της ρύθμισης των ημιυπαίθριων χώρων που παρά τις αρχικές αρνητικές εκτιμήσεις κατάφερε να γίνει αποδεκτή μέχρι σήμερα από μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών (έχουν ήδη ενταχθεί περί τις 618 χιλιάδες περιπτώσεις). Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ έδωσε νέα παράταση τεσσάρων μηνών (μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου) για ένταξη στη ρύθμιση των ημιυπαίθριων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου