Φορολογικό δόκανο για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Φορολογικό δόκανο για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους

Medium_1
Στη φάκα της εφορίας θα πιαστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έσπευσαν να τακτοποιήσουν ημιυπαίθριους, πιλοτές, γκαράζ και αποθήκες. Σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού που τακτοποιήθηκαν θα λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, για τον προσδιορισμό του ακαθάριστου εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση, καθώς και για την φοροαπαλλαγή που αφορά την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων όπως και για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ήταν στο όριο για να φορολογηθεί για τεκμήρια καθώς και στο όριο για τον ΦΑΠ θα υποχρεωθεί από εδώ και στο εξής να πληρώνει φόρους καθώς αυξάνονται τα τετραγωνικά του ακινήτου του λόγω της τακτοποίησης που έκανε. Μάλιστα οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους στη φορολογική δήλωση του 2012. 
Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται νέο Ε9 σε περίπτωση που δεν γίνει κάποια μεταβίβαση του ακινήτου αλλά αν γίνει αυτό θα πρέπει να δηλωθούν και οι τακτοποιημένοι χώροι ως κύριοι χώροι του ακινήτου. Αν κατά την αγορά τους οι ημιυπαίθριοι είχαν μετατραπεί σε χώρο κύριας χρήσης, υπάγονται σε φόρο μεταβίβασης. Οι χώροι αυτοί όταν μεταβιβάζονται, συνοδεύονται από πιστοποιητικό βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης που εκδίδει το ΥΠΕΚΑ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι οι ημιυπαίθριοι θα δηλώνονται με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα και όχι σαν τεκμήριο διαβίωσης.

Πηγή:www.ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου