Και οι επιχειρηματίες αξιοποιούν τα ακίνητά τους

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Και οι επιχειρηματίες αξιοποιούν τα ακίνητά τους


Medium_1
Πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα. Αυτό είναι το σύνθημα πολλών μεγάλων και μικρών εταιρειών που, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας είτε προχωρούν σε γενναία προγράμματα αξιοποίησης της περιουσίας τους, βγάζουν στο σφυρί συγκεκριμένα ακίνητα. Οι ευκαιρίες είναι καλές και πολλές για όποιον έχει χρήματα να αγοράσει σήμερα, λένε οι ειδικοί της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία, πριν από μερικές ημέρες, της αγοράς εξαιρετικού εμπορικού κτιρίου επί της οδού Ερμού. Το ακίνητο της Ektasis Development του επιχειρηματία Ευθυμίου, ο οποίος έχει ενταχθεί στο άρθρο 99, αγοράστηκε 13,5 εκατ. ευρώ από τη γνωστή ισπανική αλυσίδα Mango. Ενα ακόμη ακίνητο?φιλέτο 28.000 τ.μ. πωλείται από την Ektasis Development. Είναι το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία των Ελληνικών Πετρελαίων και σύμφωνα με τις πληροφορίες αγοραστής θα είναι ο όμιλος L.P. Ellinas, κυπριακών συμφερόντων. Ο όμιλος έχει αγοράσει από την Ektasis ακίνητο 5.000 τ.μ. στην Κηφισιά που στεγάζεται ο όμιλος TUI, καθώς και άλλο ακίνητο 3.000 τ.μ. Διαγωνισμός Η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα πραγματοποιεί διαγωνισμό για το "Κτήμα Καλών Νερών Μαγνησίας", εκτάσεως 153.611 τ.μ., με σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης διάρκειας πενήντα ετών, ενώ προτίθεται να πραγματοποιήσει και νέο διαγωνισμό για το ακίνητο άνω των 400 στρεμμάτων στη Σκοτίνα Πιερίας. Την απόφασή της να μεταφέρει την έδρα της σε μισθωμένο ακίνητο στην Παιανία ανακοίνωσε η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία πουλά τα κεντρικά της γραφεία στη Λυκόβρυση. Πρόκειται για ακίνητο 29.657 τ.μ. με κτίριο γραφείων 11.517 τ.μ. επί της οδού Σοφ. Βενιζέλου 49 - 51, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και βοηθητικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας περί τα 426 τ.μ.

Η Siemens πούλησε οικόπεδο 106 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη αντί 25 εκατ. και τα κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι
Πάνω από 6 εκατ. ευρώ εισέπραξε πρόσφατα η Lamda Development από την πώληση γραφείων στην πλατεία Συντάγματος στη Eurobank Properties. Ο ΟΤΕ προτίθεται να απελευθερώσει χώρους περί τα 100.000 τ.μ. και να τους αξιοποιήσει είτε με πώληση είτε με μίσθωση, ενώ η ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ ανακοίνωσε την πώληση οικοπέδων σε 17 βιομηχανικές περιοχές με έκπτωση μέχρι 25%. Αφορά τις περιοχές: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Φλώρινα, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Λαμία, Τρίπολη, Καλαμάτα, Μελιγαλά και Σίνδο.
Η Siemens πούλησε οικόπεδο 106 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη αντί 25 εκατ. και τα κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι
Aπό τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αδυναμίας να πουληθεί ένα ακίνητο είναι αυτή της άλλοτε κραταιάς καπνοβιομηχανίας Κεράνης. Και ο έβδομος αναγκαστικός πλειστηριασμός για τα εργοστάσια στον Πειρ
Aπό τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αδυναμίας να πουληθεί ένα ακίνητο είναι αυτή της άλλοτε κραταιάς καπνοβιομηχανίας Κεράνης. Και ο έβδομος αναγκαστικός πλειστηριασμός για τα εργοστάσια στον Πειραιά (αποτελείται από οικόπεδο 4.729 τ.μ. και κτίσματα 29.434 τ.μ.) και στην Εύβοια (αποτελείται από γήπεδο 123.002 τ.μ. και κτίρια 34.640 τ.μ.) κηρύχθηκε άγονος.
Αλλες γνωστές πωλήσεις ακινήτων είναι της Elmec Sport που προχώρησε σε sale and lease back για ακίνητα αξίας 40 εκατ. ευρώ στο Φάληρο, του ΔΟΛ που πούλησε το ακίνητο στη Μιχαλακοπούλου αντί 26 εκατ. στην Εθνική Leasing, της ΒΙΟΤΕΡ που έδωσε 5 ακίνητα αξίας 13 εκατ. ευρώ.
Τέλος, στην εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας ασφαλιστικών που έβαλαν λουκέτο προχωρά το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
50 εκατ. ευρώ το νέο "πακέτο" από Εμπορική

Σε αναζήτηση ρευστότητας και η Εμπορική Τράπεζα, η οποία ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση ένα ακόμη πακέτο ακινήτων. Πρόκειται για υποκαταστήματα σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 40-50 εκατ. Πριν από μερικούς μήνες η τράπεζα είχε πουλήσει 14 ακίνητα, αξίας 45 εκατ. σε Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία.
Σε πωλήσεις ακινήτων έχει προχωρήσει κατά καιρούς η Αγροτική Τράπεζα. Προ μερικών μηνών έβγαλε στο σφυρί περιουσία αξίας άνω των 43 εκατ. ευρώ. Οικόπεδα, κτίρια, αποθήκες είναι στην πρώτη γραμμή των ακινήτων που ρευστοποιούνται, ενώ πρόσφατα πούλησε οικόπεδο-φιλέτο στη Λ. Αλεξάνδρας αντί 5 εκατ.
Επίσης η θυγατρική της τράπεζας Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό στις 15 Ιουνίου για το ακίνητό της στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ημιτελές οκταόροφο κτίριο 6.282 τ. μ. σε οικόπεδο 1.019,79 τ. μ. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 18,8 εκατ., ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία διαθέτει ακίνητα αξίας 100 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως στην πλειονότητά τους είναι προσημειωμένα.
Βασίλης Σ. Κανέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου