Αφορολόγητη είναι η υπεραξία μόνο στην Ελλάδα

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Αφορολόγητη είναι η υπεραξία μόνο στην Ελλάδα


Medium_1
Η Ελλάδα είναι μαζί με τη Δανία οι μόνες χώρες που δεν φορολογούν την υπεραξία από την αγοραπωλησία ακινήτων.Η φορολόγηση του κέρδους που προκύπτει από την αγορά και την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου εμπεριέχει στοιχεία δικαιοσύνης, καθώς καλείται να πληρώσει αυτός που κερδίζει από μια συναλλαγή. Επίσης, θεωρείται περισσότερο «αναπτυξιακός» φόρος, καθώς το φορολογικό βάρος μετατίθεται από τον αγοραστή ενός ακινήτου στον πωλητή. Ετσι, το κόστος της αρχικής επένδυσης μειώνεται και δημιουργούνται κίνητρα για τοποθέτηση κεφαλαίων στην κτηματαγορά. Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον λεγόμενο φόρο υπεραξίας με βασικό επιχείρημα ότι απέφερε ελάχιστα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Πού σκόνταψε το μέτρο;

Ο φόρος υπεραξίας είχε επιβληθεί επί Νέας Δημοκρατίας. Τα έσοδα που απέφερε ήταν πενιχρά. Κυριότερος λόγος ήταν ότι λόγω της εφαρμογής του συστήματος των αντικειμενικών αξιών δεν υπήρχε τρόπος υπολογισμού της υπεραξίας και κατ' επέκταση του φόρου. Πάντως, εκεί όπου η Ελλάδα έχει σκοντάψει, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βρει μια σταθερή πηγή εσόδων:
*Η Αυστρία αντιμετωπίζει το κέρδος από την αγοραπωλησία ως εισόδημα και το φορολογεί με βάση την κλίμακα (στην Αυστρία εισόδημα άνω των 51.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 50%).
 *Ως εισόδημα αντιμετωπίζεται η υπεραξία από την αγοραπωλησία ακινήτων και στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία και στην Πορτογαλία. Οι συντελεστές ποικίλλουν όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα.
*Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που ίσχυσε στην Ελλάδα μέχρι και στις αρχές του 2010. Ο πωλητής φορολογείται επί της διαφοράς: τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς. Ο συντελεστής εξαρτάται από το χρόνο διακράτησης του ακινήτου. Οσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος, τόσο μειώνεται ο συντελεστής, ενώ ύστερα από κάποιο διάστημα ο φόρος μηδενίζεται. Για παράδειγμα, στη Σλοβενία, η υπεραξία φορολογείται με 20%. Αν όμως μεσολαβήσουν 10 χρόνια από την αγορά μέχρι την πώληση, δεν επιβάλλεται φόρος.
Για να εφαρμοστεί σωστά ο φόρος υπεραξίας πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων προκειμένου οι φορολογικές αρχές να μπορούν ανά πάσα στιγμή να υπολογίσουν το υπερτίμημα. Τέτοια βάση στην Ελλάδα προς το παρόν δεν υπάρχει, καθώς οι πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν χαθεί στη άβυσσο της φοροδιαφυγής των αντικειμενικών αξιών και της γραφειοκρατίας.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου