Οι αλλαγές στην αγορά των ακινήτων που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Οι αλλαγές στην αγορά των ακινήτων που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο


Medium_1
Τα μέτρα θα λάβουν την τελική τους μορφή με "εφαρμοστικό" νόμο, που θα περιέχει τις οριστικές αποφάσεις και θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Οι αλλαγές που αφορούν την αγορά των ακινήτων είναι:
Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για την εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ κατά 100.000 ευρώ, ίσως και κατά 200.000 ευρώ, στο πλαίσιο των νέων μέτρων. Σήμερα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που αντικατέστησε από την 1-1-2010 το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και επιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές, σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ, εξετάζεται να μειωθεί σε 300.000 ευρώ ή και σε 200.000 ευρώ. 

Για τον υπολογισμό του φόρου, αθροίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, υπολογίζεται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αποστέλλονται τα σημειώματα. Δηλαδή ακίνητα σημερινής αντικειμενικής αξίας 360.000 ευρώ, δεν βαρύνονται με ΦΑΠ, αλλά με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκύψει επιβάρυνση από 150 έως 300 ευρώ. Σημαντικά μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για ακριβότερα.



Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όλων των αστικών περιοχών της χώρας θα αυξηθούν κατά περίπου 30% από το Σεπτέμβριο, αλλά η επικείμενη αύξηση θα προαναγγελθεί στις επόμενες μέρες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να κλείσουν εκκρεμότητες με μεταβιβάσεις (γονικές παροχές, αγορές, κληρονομιές κ.λπ.) και να τονωθούν τα έσοδα του Δημοσίου, στους προσεχείς μήνες.



Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα την κατοχή, εκμετάλλευση και μεταβίβαση ακινήτων



Ρύθμιση των αυθαιρέτων. Αρχίζει η αποστολή ειδοποιητηρίων στους ιδιοκτήτες για την πληρωμή των προστίμων για την τακτοποίηση τους αντίστοιχα με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Από τον Ιούλιο, θα γίνουν αισθητά τα νέα μέτρα που περιέχει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Τα μέτρα παρουσιάζονται, σήμερα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ, την Τετάρτη, θα συζητηθούν και στο επίσημο Υπουργικό Συμβούλιο, για να λάβουν, στη συνέχεια, το δρόμο προς τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου