Στο "στόχαστρο" των πολυεθνικών η Ερμού

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Στο "στόχαστρο" των πολυεθνικών η Ερμού


Medium_1
Μεγάλες ανακατατάξεις είναι σε εξέλιξη στην οδό Ερμού, τη ''ναυαρχίδα'' του ελληνικού retail και όπως όλα δείχνουν οι μεγάλες ξένες αλυσίδες ενισχύουν συνεχώς την παρουσία τους πιάνοντας τα καλά πόστα. 

Κάπως έτσι, και το γνωστό κατάστημα οικιακών ειδών ''Παρουσίαση'' του ομίλου Σαραφίδη ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το κατάστημά της στην ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας αφήνοντας τη θέση της στην αλυσίδα υπόδησης Foot Locker, η οποία συνεχίζει την επέκταση της στην ελληνική αγορά, εντός και εκτός εμπορικών κέντρων. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά από την αγορά καταστήματος στην Ερμού από την ισπανική αλυσίδα Mango. 

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι για τις ξένες αλυσίδες και τους πολυεθνικούς ομίλους η κρίση αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαλέξουν καλά καταστήματα, σε ακόμη καλύτερα εμπορικά πόστα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα χαμηλότερα ενοίκια. Οι πολυεθνικές έχουν και τα κεφάλαια και τη δυνατότητα να ισοσταθμίσουν τις απώλειες στους τζίρους τους στην Ελλάδα από τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό- για παράδειγμα από τη γειτονική Τουρκία, η οποία αυτή την στιγμή παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη στο κομμάτι του λιανεμπορίου. 

Ενδεικτικά όσον αφορά τη Foot Locker για το πρώτο τρίμηνο του 2011 διεθνώς είχε άνοδο κατά 74% είχαν στα καθαρά κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 94 εκατ. δολάρια, ενώ για το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις της γνωστής αλυσίδας λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών, σημείωσαν άνοδο 13% στα $1,4 δισ.. Η εταιρεία διαθέτει 3.420 καταστήματα σε 22 χώρες, ενώ στην αλυσίδα της περιλαμβάνονται τα καταστήματα Champs Sports και Footaction. « Έστω κι αν επί του παρόντος στην Ελλάδα, οι ξένοι ακόμη τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας το χαμηλότερο σημείο της αγοράς- η πτώση είναι ακόμη σε εξέλιξη- είναι δεδομένο ότι στο προσεχές μέλλον θα δούμε πολλές αλυσίδες να είναι τοποθετημένες στα καλύτερα εμπορικά σημεία», επισημαίνουν στελέχη. 

Πάντως, ο όμιλος Σαραφίδη, ο οποίος έχει στην ''ομπρέλα'' του και την αλυσίδα Cook Shop δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια: Οι πελάτες του καταστήματος «Παρουσίαση» της Ερμού θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα δύο άλλα καταστήματα σε Κολωνάκι και Σταδίου, ενώ ο όμιλος έχει στα σκαριά ένα ακόμη εγχείρημα στο νέο εκπτωτικό χωριό της MacArthurGlen στα Σπάτα, που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για το νέο κατάστημα House & Travel που ''παντρεύει'' είδη ταξιδού και σπιτιού.

Πηγή:www.ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου