Ξεκινά η πώληση κρατικών ακινήτων μέσα από λίστα 20 φιλέτων

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ξεκινά η πώληση κρατικών ακινήτων μέσα από λίστα 20 φιλέτων


Medium_1
Την πρώτη πεντάδα των ακινήτων που θα βγουν προς αξιοποίηση μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών οριστικοποιεί ο σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η κοινοπραξία των Εθνική Τράπεζα, Planet, Savills και CSF, ακίνητα τα οποία θα επιλεγούν μέσα από την 20άδα των πιο ώριμων και ξεκάθαρων δημοσίων ακινήτων που είχαν ανακοινωθεί προ διμήνου. Αυτή ουσιαστικά είναι και η μοναδική εξέλιξη όσον αφορά την περίφημη αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, για την οποία τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι ακόμη υπό συζήτηση, ενώ ενδεικτικό των καθυστερήσεων αποτελεί και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει κληθεί η κοινοπραξία των εγχώριων τραπεζών (με επικεφαλής την Εθνική Τράπεζα), η οποία, ύστερα από τη σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, έχει αναλάβει ως σύμβουλος για την αξιοποίηση συνολικά των δημοσίων ακινήτων.

Μεταξύ των σεναρίων που είναι υπό συζήτηση και μπορούν να φέρουν πιο άμεσα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο είναι η δημιουργία οχημάτων ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) όπου θα εισφερθούν δικαιώματα επί δημοσίων ακινήτων για την ανταλλαγή χρέους. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τα ακίνητα που θα εισφερθούν θα πρέπει να μην έχουν προβλήματα με χρήσεις γης, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά. 
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ
Όσον αφορά τώρα την πρώτη πεντάδα από τα 20 συνολικά ακίνητα της ΚΕΔ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνουν αστικά ακίνητα αλλά και τουριστικά, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι το business plan να παραδοθεί από την κοινοπραξία των συμβούλων μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να ακολουθήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί. Σε αυτό, πάντως, που συμφωνούν όλα τα στελέχη της αγοράς είναι ότι τα έσοδα για το Δημόσιο μέσω αυτών των διαγωνισμών θα έλθουν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και φυσικά θα είναι σαφώς χαμηλότερα σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης έναντι της πώλησης. 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Πάντως, το θέμα της αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό αποτελεί χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Streeet Journal» με τίτλο: «Θέλετε να αγοράσετε ένα κομμάτι ελληνικού νησιού;» όπου αναφέρεται ότι η ΚΕΔ διαθέτει λίστα περίπου 75.000 κρατικών ακινήτων προς πώληση (σσ. άσχετα αν από αυτά τα αξιοποιήσιμα αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του 14%) κι ότι το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση τοποθετεί τα έσοδα από τις πωλήσεις ή την ενοικίαση της κρατικής ακίνητης περιουσίας στα 15 δισ. ευρώ. Η WSJ φιλοξενεί και δηλώσεις του κ. Αρ. Καρυτινού, επικεφαλής του τομέα Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος αναφέρει ότι: «Τα πρώτα βήματα είναι να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια μακρά λίστα περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και να εντοπίσουμε τα καταλληλότερα ακίνητα προς πώληση, να επιλύσουμε κάποια νομικά θέματα και να διασφαλίσουμε ότι τα ακίνητα θα αξιοποιηθούν πλήρως από τους επενδυτές».
.............................
ΤΑ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΑ 20 ΦΙΛΕΤΑ ΤΗΣ ΚΕΔ 
1. Οικόπεδα στη λεωφόρο Κύμης, Νερατζιώτισσα, Κηφισίας (σ.σ. οικόπεδα πρώην εργοτάξια της Αττικής Οδού που θα βγουν σε έναν διαγωνισμό)
2. Μίκρα Θεσσαλονίκης (σ.σ. είχε προταθεί για τη μετεγκατάσταση της ΚΕΔ)
3. Αφάντου Δωδεκανήσου
4. Ξάνθη (Φωνή της Αμερικής)
5. Αντιρρίου Αιτωλοακαρνανίας
6. Λαυρίου Αττικής
7. Λινδίων Ρόδου
8. Μέθανα Αττικής
9. Ερμιόνη Αργολίδας
10. Δεύτερο πακέτο τριών οικοπέδων
11. Αρχάγγελος Ρόδου
12. Χαλκίδα Εύβοιας
13. Θέρμης Θεσσαλονίκης
14. Μεγάλη Βρύση Φθιώτιδας
15. Ελευθερών Καβάλας
16. Ορφανού Καβάλας
17. Ακίνητα στις Κυκλάδες
18. Ακίνητα στην Αχαΐα
19. Ακίνητα Βαθέως Σάμου
20. Ακίνητα Κασσωπαίων Κέρκυρας

Πηγή:www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου