Προπομπός μεγάλων deals η «συνένωση» των ακινήτων-φιλέτων

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Προπομπός μεγάλων deals η «συνένωση» των ακινήτων-φιλέτων


Medium_1ΣΚΗΝΙΚΟ για μεγάλες μπίζνες σε ακίνητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής να συμπεριλάβει την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) στους φορείς του Δημοσίου που θα διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο και οι αρμοδιότητές τους θα περάσουν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών (το ίδιο θα γίνει με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου).
Παράγοντες της αγοράς ερμήνευαν την απόφαση της διυπουργικής ως «νεύμα» της κυβέρνησης προς εγχώριους και ξένους επενδυτές που πίεζαν από καιρό για τη συνένωση «φιλέτων» του Δημοσίου που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα διάσπαρτα σε εταιρείες όπως η ΕΤΑ, τα Ολυμπιακά Ακίνητα και η ΚΕΔ. Κι αυτό, καθώς οι ίδιοι φέρονται να έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι ενδιαφέρονται κυρίως για μεγάλα, καθαρά (από νομικής και πολεοδομικής άποψης) «φιλέτα», σε περιοχές όπως η Αττική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Μαγνησία.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Οι σχετικές εξαγγελίες του Θ. Πάγκαλου πυροδοτούν, ήδη, την αντίδραση των 457 εργαζομένων της ΕΤΑ. Ταυτόχρονα, όμως, εγείρουν σοβαρότατα νομικά και διαχειριστικά θέματα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την παραχώρηση ακινήτων. Ιδιώτες που είχαν αναλάβει την εκμετάλλευση ακινήτων χρωστούν μεγάλα ποσά στην ΕΤΑ επικαλούμενοι προβλήματα των συμβάσεων. Παράλληλα, η εταιρεία χάνει ολοένα περισσότερα ακίνητα που είχαν περάσει στον έλεγχό της μέσω πλειστηριασμών (περίπτωση Αναβύσσου) αλλά τώρα τα ξαναπαίρνουν οι παλιοί τους ιδιοκτήτες εξαιτίας καθυστερήσεων στην αξιοποίησή τους.
Στο στόχαστρο των ιδιωτικών ομίλων βρίσκονται κυρίως τα 55 φιλέτα της ΕΤΑ στην Αττική, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα (Λαγονήσι, μέρος του Αστέρα Βουλιαγμένης), μαρίνες, το θέατρο του Λυκαβηττού και όλα τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Στην ΕΤΑ ανήκει και το 49% του καζίνου της Πάρνηθας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που πρόκειται να πουληθούν εντός του 2011.
Το θέμα που θέτουν στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας είναι ότι η ΕΤΑ δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί την περιουσία του ΕΟΤ με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλιστούν έσοδα με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η τουριστική ανάπτυξη. Αν, όμως, περάσουν τα ακίνητα της ΕΤΑ στη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπ. Οικονομικών, μπορούν να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση, όχι μόνο για τουριστικούς σκοπούς αλλά για όποιο λόγο τα ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες.
Αερομαχίες στο Ελληνικό
Θέμα εγείρεται και με την έκταση που διαθέτει η ΕΤΑ στο Ελληνικό (εγκαταστάσεις του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου), το οποίο σχεδιάζεται να αποτελεί τμήμα της περιουσίας της νέας εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. Κανονικά, το ακίνητο έπρεπε να παραχωρηθεί ή να πουληθεί από την ΕΤΑ στην Ελληνικό Α.Ε. με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΤΑ. Τώρα, όμως, θα αποτελέσει «προίκα» της «Ελληνικό», αλλά χωρίς η ΕΤΑ (και κατ' επέκτασιν ο ελληνικός τουρισμός, που χρηματοδοτείται από τα έσοδά της) να βάλουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους.
Η απόφαση της διυπουργικής ήχησε ως κεραυνός εν αιθρία στην ΕΤΑ, προκαλώντας ξεσηκωμό στους 457 εργαζομένους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας υπαλλήλων της ΕΤΑ, Γ. Κεχαγιά: «Είμαστε αντίθετοι στις εξαγγελίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, περί κατάργησης της ΕΤΑ. Μιας εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Δημοσίου, είναι λειτουργικά κερδοφόρος και πρόσφατα αποφασίστηκε και η συγχώνευσή της με την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα. Οι 457 εργαζόμενοι της ΕΤΑ βρισκόμαστε σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας όταν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα κριθούμε μέσω ΑΣΕΠ, ύστερα από 25 και πλέον χρόνια υπηρεσίας».
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου