Ακίνητα και φοροαπαλλαγές οι νέες ισοδύναμες βόμβες

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ακίνητα και φοροαπαλλαγές οι νέες ισοδύναμες βόμβες

Μπαίνουν στη ζυγαριά του Μεσοπρόθεσμου με στόχο 5 δισ. ευρώ

Ακίνητα και φοροαπαλλαγές οι νέες ισοδύναμες βόμβες
Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογικές επιβαρύνσεις βρίσκονται όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στην άμεση φορολογία. Η αύξηση της φορολογίας θα προέλθει από το ψαλίδισμα ή και την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών στο εισόδημα και τα ακίνητα, καθώς και από την εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις αγοραίες και την ένταξη στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων σε ολόκληρη τη χώρα.
Αν και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ακόμα αποφασισθεί πού θα τεθεί ο πήχης για την αύξηση του φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, με δεδομένο τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου για είσπραξη επιπλέον 5 δισ. ευρώ από τους άμεσους φόρους την επόμενη τριετία, "οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν σημαντικό αριθμό φορολογουμένων. Σε διαφορετική περίπτωση, ο στόχος θα είναι μετέωρος".
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άμεσοι φόροι, στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ και συγκεκριμένα στο 7,4% του ΑΕΠ έναντι 11,5%.
ΑΚΙΝΗΤΑ
Αυξήσεις έως 300% σε φόρους κατοχής και μεταβίβασης
Η δεύτερη μεγάλη "φλέβα εσόδων" είναι η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων με όχημα τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές, τον περιορισμό των αφορολόγητων ορίων στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και κληρονομιές και την επιβολή φόρου και στα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης.
Ακίνητα και φοροαπαλλαγές οι νέες ισοδύναμες βόμβες
Τα παραπάνω μέτρα θα προκαλέσουν αύξηση μέχρι και 300% στους φόρους κατοχής και μεταβίβασης και ταυτόχρονα θα υποχρεώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να καταβάλουν για πρώτη φορά φόρο.
Το 2012 θα υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών κατά 50% κατά μέσον όρο και το 2013 θα έρθει η εξομοίωση των τιμών της Εφορίας με τις αγοραίες.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου για αγορά πρώτης κατοικίας καθώς και γονικές παροχές και κληρονομιές για πρόσωπα πρώτου βαθμού συγγένειας. Επίσης έχει πέσει στο τραπέζι και πρόταση για επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, δηλαδή επί της διαφοράς της τιμής κτήσης και πώλησης.
Στον αντίποδα εξετάζεται η μείωση του συντελεστή ακόμα και στο 1%-2% από 8%-10% που είναι σήμερα για αγορά ακινήτων αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ και αύξησή του μέχρι το 15% για ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Η εξομoίωση απογειώνει τον ΦΑΠ
Εκτίναξη του ΦΑΠ θα φέρει η εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, καθώς με βάση τη σημερινή ψαλίδα η αύξηση σε ορισμένες περιοχές θα φθάνει μέχρι και 186%.
Για κατοικία 100 τ.μ. στον Χολαργό με σημερινή μέση αντικειμενική τιμή 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ο ιδιοκτήτης του δεν πληρώνει φόρο, καθώς η αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά το ατομικό αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ που είναι 200.000 ευρώ. Αν η αντικειμενική εξομοιωθεί με την αγοραία, τότε θα αυξηθεί κατά μέσον όρο κατά 50%, δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 3.000 και συνεπώς η αξία του ακινήτου θα ανέλθει σε 300.000 ευρώ. Οπότε ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί για πρώτη φορά να καταβάλει φόρο 200 ευρώ.
510 από 110 ευρώ
Για κατοικία 100 τ.μ. σε περιοχή της Βουλιαγμένης, όπου σήμερα η κατώτερη αντικειμενική τιμή είναι 2.550 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο φόρος ανέρχεται σε 110 ευρώ, ενώ με την εξομοίωση της τιμής με την αγοραία που είναι 4.500 ευρώ ο ΦΑΠ θα ανέβει στα 510 ευρώ. Δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις, ή συγκριτικά με τους υπόλοιπους θα είναι αισθητά μικρότερες, για κατοικίες κάτω των 80 τετραγωνικών. Για κατοικία 80 τ.μ. στα Βριλήσσια με ανώτερη αντικειμενική τιμή 2.050 ευρώ είναι σήμερα αφορολόγητη και θα συνεχίσει να απαλλάσσεται από το ΦΑΠ ακόμα και στην περίπτωση που η αντικειμενική εξομοιωθεί με την αγοραία και αυξηθεί κατά 120% διαμορφούμενη στα 4.500 ευρώ το τ.μ.
Για κατοικία 100 τ.μ. που είναι σήμερα αφορολόγητη και με την εξομοίωση των τιμών θα προκύψει φόρος 100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου