Τούρκοι σχεδιάζουν επενδυτική απόβαση στην Ελλάδα

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Τούρκοι σχεδιάζουν επενδυτική απόβαση στην Ελλάδα

Επενδυτικές ευκαιρίες σε τουρισμό, θαλάσσιες μεταφορές, ακίνητα, ενέργεια, αλλά και εμπόριο ενδιαφέρουν τους Τούρκους επιχειρηματίεςΤην επιθετική πολιτική έναντι των γειτόνων της που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται πως υιοθετούν και οι τουρκικές επιχειρήσεις.
Επενδυτικές ευκαιρίες σε τουρισμό, θαλάσσιες μεταφορές, ακίνητα, ενέργεια, αλλά και εμπόριο ενδιαφέρουν τους Τούρκους επιχειρηματίες Ευκαιρίες κάθε είδους, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, βλέπουν τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι σκοπεύουν έως το τέλος του χρόνου να προβούν σε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια.
Το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, ενώ, όπως έγινε γνωστό, αντικείμενο των προθέσεών τους αυτών είναι οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Τα ποσά που ο κάθε Τούρκος επιχειρηματίας σχεδιάζει να επενδύσει κυμαίνονται ανάμεσα στα 50-200 εκατ. δολάρια, εκτιμώ λοιπόν ότι το συνολικό ποσό θα παγιωθεί στο 1 δισ. δολάρια το προσεχές διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος χρηματοδότησης της εταιρείας Ernst & Young της Τουρκίας, Μουσφίκ Τζαντεκινλέρ.
«Ενώ -προσθέτει- στην περίπτωση που μία επένδυση θα είναι τελικά μεγαλύτερη, δηλαδή ανώτερη των 200 εκατ. δολαρίων, τότε όλα δείχνουν πως το σύνολο των τουρκικών επενδύσεων στο εξωτερικό θα είναι αναλόγως ακόμη μεγαλύτερο».
Ζητούνται ευκαιρίες
«Οι Τούρκοι εκδηλώνουν πραγματικό ενδιαφέρον για τη γειτονική μας Ελλάδα, και ειδικότερα αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών, της μεταπράτησης και των τροφίμων. Ορισμένοι μάλιστα εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και να εξαγοράσουν ολόκληρες μονάδες παραγωγής», συμπληρώνει.
Σε γενικότερες γραμμές, πάντως, η αναζήτηση δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτούς τους κλάδους, καθώς πρόθεση για επενδύσεις υπάρχει ακόμη στους τομείς της αγοράς ακινήτων, της τσιμεντοβιομηχανίας, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών, ενώ σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας.
Εμπρακτη απόδειξη τούτου είναι η δυναμική είσοδος της Turkoil στην αγορά καυσίμων της Βοσνίας τον Ιούλιο, με σκοπό τον έλεγχο του 50% των δικτύων διανομής.
Σημειώνεται πως στη Βοσνία δραστηριοποιούνται ήδη ο ευρωπαϊκός όμιλος OMV και οι κροατικές εταιρείες ΙΝΑ και Energo Petrol.
Εξω από το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς δεν μένουν βέβαια ούτε τα Κατεχόμενα στην Κύπρο. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πάντως ότι οι κινήσεις τους σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν αμιγώς οικονομικά και όχι πολιτικά κίνητρα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Vatan, η ποδοσφαιρική ομάδα Γαλατάσαραϊ πρόκειται να επενδύσει στην κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος και αθλητικών εγκαταστάσεων σε μία έκταση 100 στρεμμάτων στα κατεχόμενα, προκειμένου να προσφέρει στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις αυτές σε ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο για προπονήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου