Φοιτητική στέγη - Από Δευτέρα το κυνηγητό

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Φοιτητική στέγη - Από Δευτέρα το κυνηγητό

image

Ξεκινά από τη Δευτέρα, οπότε ανακοινώνονται οι βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, η αναζήτηση φοιτητικής στέγης, ενώ ήδη οι οικογένειες των υποψηφίων που θεωρούν δεδομένη την εισαγωγή στη σχολή της επιλογής τους έχουν ήδη αρχίσει το κυνήγι. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού λόγω κρίσης τα ενοίκιαεμφανίζονται μειωμένα ακόμα και άνω του 10%, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν και σε «παζάρια», με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες και να διευρύνεται η γκάμα των επιλογών για τους γονείς.

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται υπερπροσφορά τόσο παλαιών όσο και νέων διαμερισμάτων, η οποία σε συνδυασμό με τις συνέπειες της ύφεσης έχει ρίξει τις τιμές των ενοικίων. «Καινούριες και ανακαινισμένες γκαρσονιέρες που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν μεταξύ 400 - 450 ευρώ, πλέον ενοικιάζονται έναντι 350 - 400 ευρώ», τονίζει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου. «Πάντως, οι περισσότεροι γονείς ψάχνουν για διαμερίσματα που κυμαίνονται μεταξύ 300 - 320 ευρώ, ενώ πλέον πιέζουν πολύ στο θέμα της τιμής», προσθέτει.


Σημειώνει, δε, ότι «έχει εκλείψει το φαινόμενο της αγοράς διαμερισμάτων, καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης και πλέον μόνο όσοι έχουν μεγάλη οικονομική ευχέρεια ή έχουν και δεύτερο παιδί που θα περάσει και αυτό στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προχωρήσουν σε αγορές. Και πάλι όμως ο αριθμός των αγοραπωλησιών αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Όσον αφορά τα παλαιότερα σπίτια, κοστίζουν μεταξύ 300 - 350 ευρώ, ενώ τις προηγούμενες χρονιές έφταναν ακόμα και τα 400 ευρώ, ενώ τα δυάρια ξεκινούν από 400 ευρώ τα παλαιά και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ τα καινούρια.

Μετά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, για μια ακόμη χρονιά το ενδιαφέρον όσων ψάχνουν σπίτι θα επικεντρωθεί στην Τούμπα (Άνω και Κάτω), τις Σαράντα Εκκλησιές, τη Βασ. Όλγας, την περιοχή του Ιπποκρατείου και την Τριανδρία, λόγω της εύκολης πρόσβασης στα δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στις εν λόγω περιοχές τα μισθώματα εμφανίζονται κατά 20- 30 ευρώ φθηνότερα.

Χαμηλές τιμές παρατηρούνται και στη δυτική Θεσσαλονίκη, περιοχή όπου θα αναζητήσουν στέγη φοιτητές που πέρασαν σε κάποια σχολή του ΤΕΙ Σίνδου. Οι τιμές των ενοικίων στις περιοχές αυτές κυμαίνονται για μια καινούργια γκαρσονιέρα στα 350 ευρώ και για μεταχειρισμένα ακόμα και κάτω από τα 300 ευρώ.

Οι τιμές στις φοιτητουπόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Στα Ιωάννινα τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης αναμένεται να διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα, με τις γκαρσονιέρες να ξεκινούν από τα 250 ευρώ και να φτάνουν έως και τα 350 ευρώ, ενώ τα δυάρια κοστίζουν μεταξύ 300 - 450 ευρώ.

Στην Κομοτηνή, έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι τιμές των στούντιο ξεκινούν από τα 200 ευρώ, οι γκαρσονιέρες και τα παλαιά δυάρια κυμαίνονται από 300 ευρώ έως και 350 ευρώ.

Στην Κοζάνη, οι τιμές είναι για μια ακόμη χρονιά οι χαμηλότερες στη Βόρεια Ελλάδα, αφού τα ενοίκια για στούντιο και γκαρσονιέρες διαμορφώνονται μεταξύ 150 - 250 ευρώ.


greekmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου